Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Nederenck, Naarden

Transformatie

Projectomschrijving

Een ‘zaar’ bakstenen gebouw met kleine gevelopeningen aan de Zwarteweg in Naarden is getransformeerd naar een transparant en eigentijds appartementencomplex. Met het toevoegen van 2 extra bouwlagen in staal zijn in totaal 82 eenheden gerealiseerd. De appartementen zijn luxe afgewerkt, all-electric en ondanks beperkte oppervlakte toch ruimtelijk en licht vormgegeven.

Het ontwerp is ontstaan vanuit de horizontale belijning van de bestaande betonnen gevelliggers. I.p.v. kleine gevelopeningen, was het uitgangspunt uitzicht en daglichttoetreding te optimaliseren middels zo hoog mogelijke glaspuien per appartement. De ruimte tussen de betonnen liggers is daarvoor maximaal benut. Dit concept is compromisloos over zowel de bestaande als de nieuwe lagen doorgezet. Aan de uitzichtzijde zijn de horizontale gevelbanden voorzien van uitkragende stalen delen, afgewerkt met houtcomposiet 'latjes' en thermisch verzinkte stalen roosters. Een elegante en praktische oplossing om de hoge en harde zoninstraling aan zuidzijde natuurlijk te dempen. Tussen de kozijnen zijn dichte elementen aangebracht, met een mat zwarte afwerking. Aan de spoorzijde zijn in deze delen verdekte geluidsboxen opgenomen, om ondanks het toepassen van dove gevels, toch appartementen aan deze zijde te kunnen realiseren.

Het bestaande casco bestaat uit betonnen kolommen en gevelliggers en een kanaalplaatvloer die van voor- naar achtergevel overspant. Het toevoegen van 2 extra bouwlagen was mogelijk, mits de constructie lichtgewicht zou worden uitgevoerd. Het doorzetten van het bestaande casco zou maar 1 bouwlaag toestaan. Door een slimme toepassing van licht geconstrueerde vakwerkspanten welke het gebouw overspannen, konden de vloeren in hout worden uitgevoerd.

Bijzonder aan de invulling van het gebouw is dat er 82 appartementen zijn gerealiseerd in dit bestaande vastgoed. Hiervan is zelf 75% uitgevoerd als sociale sector studio, waarmee er een erg groot en zeer gewild aanbod is ontstaan in deze regio. De appartementen zijn dan ook binnen zeer korte tijd verhuurd.