Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Trafohuisje, Leeuwarden

Transformatie

Projectomschrijving

Wanneer meubelmaker, restaurateur en vormgever Ronald van der Zwaag begin 2017 in de

Krant leest over het dreigende lot van het honderd jaar oude transformatorhuisje, wordt hij gelijk enthousiast om dit gebouwtje te redden en het een nieuwe functie te geven als B&B. Na medewerking van de gemeente Leeuwarden en eigenaar Liander wordt Van der Zwaag de nieuwe eigenaar. Mede dankzij subsidie van de provincie Friesland gaat hij aan de slag met de restauratie en herbestemming van het ruïneuze gebouwtje.

Het behoud van de oude karakteristieke sfeer, maar bovenal het streven om het oude gebouwtje nog zeker 100 jaar mee te laten gaan waren de uitgangspunten voor het herbestemmingsontwerp. Dit streven is ook terug te zien in de totale isolatie van het gebouwtje. De nieuwe functie als overnachtingsplek vraagt om een open karakter dat een toevoeging vormt voor zijn omgeving.

Het herontwerp bouwt voort op de bestaande details en materialiteit, waarbij vanuit het idee van een explosie extra ruimte werd gecreëerd.

Deze extra ruimte, zowel in m2 als in de beleving, ontstaat door de toevoeging van erkers van verzinkt staal en glas en een extra verdieping in de vorm van een mezzanine met bergruimte in de vloer.

Het ambacht van de meubelmaker is in het interieur duidelijk te herkennen. Van der Zwaag ontwierp het interieur als ware als een groot meubelstuk met berkenhouten plaatmateriaal. Dankzij de schuifwanden die de badkamer of delen van de keuken afsluiten is de ruimte naar eigen wens in te delen. Alle keuzes voor materiaal en kleurgebruik zijn of wel een exacte aanvulling op of gaan als nieuwe toevoegingen het contrast aan met de bestaande materialen.

Van een gebouw dat klaar leek voor de sloop zorgde de herbestemming voor een bijzondere plek, die zowel economisch, ruimtelijk als ecologisch waarde toevoegt.