Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Watertoren Castricum

Transformatie

Projectomschrijving

Erfgoedorganisatie BOEi is in 2015 eigenaar geworden van de watertoren op het voormalige psychiatrisch ziekenhuiscomplex Duin en Bosch in Castricum. Met de herbestemming van de watertoren is het verhaal van Duin en Bosch toegankelijk en beleefbaar gemaakt. Een watertoren is door het beperkte oppervlakte, de hoogte en de geslotenheid een voorbeeld van een monument dat lastiger her te bestemmen is dan een lege fabriek of landhuis. De herbestemming van het reservoir tot èènkamerhotel laat zien dat met creatief denken en samen te werken van ieder monument, hoe moeilijk ook, iets moois te maken is. 

De watertoren verloor zijn functie aan het einde van de jaren 70 van de vorige eeuw toen de waterbronnen in de duinen verzandden. In de jaren 90 betekende privatisering het einde voor de provinciale psychiatrie in Noord-Holland. De watertoren stond vervolgens leeg tot op 13 november 2019 de restauratie startte. De werkzaamheden begonnen spectaculair met het naar beneden hijsen van het reservoir en de ommanteling. Smederij Oldenhave restaureerde deze vervolgens in hun werkplaats in Vorden. In het reservoir zijn meerdere ramen gemaakt en is een extra verdieping met trap geplaatst. De stalen omloop aan de buitenzijde uit 1965 was in zo’n slechte staat dat deze geheel vervangen is.

De restauratie van de bakstenen schacht is uitgevoerd door restauratie bouwbedrijf Pronk Bouw uit Warmenhuizen. Zij herstelden het metselwerk, het beton, de ijzeren ramen en de overige ijzeren onderdelen. In de schacht zelf is een nieuwe stalen wenteltrap geplaatst. Na het terugplaatsen van het reservoir op de schacht is de inbouw voor de hotelkamer afgebouwd.

De begeleidende restauratiearchitect was Bureau Polderman in samenwerking met architectenbureau Min2 bouw-kunst. Het éénkamerhotel opende haar deuren in 2021.

De restauratie en herbestemming van de watertoren is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de VriendenLoterij en Provincie Noord-Holland.