Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

CHV terrein Veghel

Gebiedstransformatie
De Wiebengaloods (architect Jan Wiebenga 1886 – 1974) is een Rijksmonument

Projectomschrijving

De oude veevoederfabrieken van de CHV vormen het decor voor het nieuwe kunst- en cultuurcluster van Veghel. Een rijk gevarieerd programma met onder andere een theater, jongerencentrum, expositieruimte, gemeenschapshuis, kunst-, dans en muziekeducatie, grand café, foodcourt , supermarkt, restaurant, bioscoop, escape room, brouwerij en museum zijn nauwsluitend in de bestaande panden gepuzzeld. De lange tunnelvormige fabriekshallen zijn gericht op de laad- en losplekken aan de haven. De lineaire kwaliteit van de historische productielijnen wordt behouden door de gesloten functies als langgerekte volumes los in het gebouw te plaatsen. Zicht over meer dan 80 meter is geen uitzondering in het pand. Een riante watervaltrap ontsluit de hoger in het complex gelegen zalen. Deze 4 meter brede trap is als een los meubel in de tussenruimte van twee gebouwen geplaatst. De trap begeleidt de bezoeker naar de kleine theaterzaal en de danszalen. Dat eten en cultuur belangrijke thema’s zijn op het CHV terrein komt tot uitdrukking in de nauwe vervlechting van het kunst- en cultuurcluster met het nabijgelegen foodcluster. Het foodcluster maakt gebruik van de aanloop, de uitstraling en de functies (waaronder de theaterzaal) van het cultuurcluster. Het cultuurcluster genereert op zijn beurt extra inkomsten door de nabijheid van het foodcluster. Het cultuur- en foodcluster zijn als twee L-vormen georganiseerd. Samen omsluiten ze de belangrijkste ruimte van het complex: de Koekbouw. De kathedraalachtige ruimte blijft onaangetast en wordt als evenementenhal ingezet voor allerlei functies. Grote popconcerten, expositieruimte, markthal, grootschalige presentatieruimte en congressen zorgen voor een continue beleving van deze centrale plek.

Doelstelling

Het belangrijke historisch complex van de veevoederfabriek CHV in Veghel behouden en deze te transformeren tot een cultureel alternatief voor nabijgelegen steden als Eindhoven en Den Bosch. En het maken van een uitgaanscentrum met een uitgaansaanbod dat in het bestaande centrum ontbrak.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Naast het masterplan heeft de Architekten Cie. het programma van eisen opgesteld. Hoofdthema's zijn werken, ontmoeten, ontspannen, eten en winkelen. Zo zijn o.a. geprogrammeerd: een Centrale entreehal, grand café, 3 zalen, foyers en theaterfunctie, backstage, gemeenschapsfuncties, jongerencentrum, kunsteducatieruimten, expositieruimte, kantoren, Foodcourt, supermarkt, escaperoom, diverse horecafuncties, museum, restaurant, bioscoop, brouwerij, en een nog te realiseren theaterzaal en hotel op de silo’s.

Resultaten tot nu toe

Het CHV terrein is getransformeerd van een fabrieksterrein tot een bruisende tweede stadskern. De CHV Noordkade is continue in ontwikkeling. Het masterplan 2010-2035 heeft een doorlooptijd van 25 jaar. Rond het centrale plein zijn een cafe en een restaurant gevestigd. Daar omheen vestigen zich culturele en commerciële initiatieven waarbij de commercie vooral op food is gericht. Er blijft altijd ruimte voor nieuwe initiatieven zoals een op stapel staand theater en hotel. De opdrachtgever, Stefan van de Ven is een eigenzinnige ondernemer met een eigen visie. Het programma blijft zich alsmaar uitbreiden met regelmatig onverwachte en niet te plannen verassingen.