Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

B.Amsterdam

Transformatie
B.Amsterdam is nu een creatieve hotspot voor jonge ondernemers. Fotografie: Francisco Nogueira

Projectomschrijving

B.Amsterdam is een nieuw concept-kantoorpand gevestigd in het voormalige IBM machinepark in het Rieker Business Park in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Normaliter vinden we hier monofunctionele kantoorgebouwen, veel leegstand en, buiten kantoortijden, een volledig gebrek aan levendigheid. Het is op deze plek dat de 5 verdiepingen van het gebouw van B.Amsterdam zijn getransformeerd en bedacht als een dynamische stad. Zoals bij iedere stad, zijn verschillende functies aanwezig die organisch groeien en zich ontwikkelen. Mensen kunnen bij B.Amsterdam terecht voor werken, sport, evenementen en voor een bijzondere lunch of diner op het dakterras bij restaurant Bureau. Het concept van een gebouw als stad is consequent doorgevoerd, van het publieke karakter van de ‘pleinen’ in het gebouw, tot het openbare park op het dak waarin oude auto’s als vergaderplek significant zijn voor de stedelijke sfeer. Een belangrijke ingreep is de nieuwe entree waarbij het voorterrein een verblijfs- en ontmoetingsplek geworden is. De opgehoogde vluchttrappenhuizen geven, met de kenmerkende oranje top, een duidelijk signaal: hier is iets nieuws te beleven. De voormalige installatieruimte van IBM is getransformeerd tot restaurant en omringt door een groen dakpark en moestuin. Voor de transformatie van het dak maakte NEXT gebruik van bestaande elementen om het rauwe en dynamische karakter van de setting te behouden. Opvallend zijn de grote industriële schuifdeuren die continuïteit creëren tussen de binnen- en buitenruimtes, het gebruik van scheepscontainers en de opvallende badkuipen als gigantische bloempotten. Het resultaat is een succesvol transformatie-project waar innovatie en creativiteit centraal staan.

Doelstelling

Doel is de herontwikkeling van het voormalig IBM gebouw in de Riekerpolder tot een levendige hotspot voor startups en creatieve ondernemers. De kenmerken en kwaliteiten van het gebouw moeten optimaal benut worden om een flexibele en herkenbare omgeving te realiseren waarin ontmoetingen en de groei van de bedrijven centraal staat.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

Het voormalige IBM pand stond al ruim een decennia leeg en moest een nieuw leven krijgen als verzamelgebouw voor jonge bedrijven en startups. Het uitgangspunt bij de herontwikkeling is vrijheid en flexibiliteit voor de gebruikers. Hiervoor is een vernieuwend concept ontwikkeld waarbij het gebouw als stad wordt ontwikkeld: met straten, pleinen, voorzieningen en horeca; met ingrepen zoals: het organiseren van de vluchtroutes, het uitnodigender maken van de entree, en het optrekken van de trappenhuizen om het dak te ontsluiten. Binnen die kaders hebben de gebruikers alle vrijheid om met nieuwe werkplekken deze ‘stad’ verder te ontwikkelen.

Resultaten tot nu toe

B.Amsterdam is een enorm succes. De uitzonderlijke diversiteit aan gebruikers en de dynamische sfeer hebben grote aantrekkingskracht. Inmiddels zijn er meer dan 150 bedrijven gevestigd: van startups en creatieve ondernemers tot gevestigde multinationals die graag onderdeel willen zijn van deze dynamische omgeving, zoals IBM, ooit de hoofdhuurder van het pand. Het succes van B.Amsterdam straalt uit op het gehele business park Riekerpolder. B.Amsterdam breidt nu uit, heeft nog twee panden in de Riekerpolder betrokken en maakt ook de stap naar New York met een vestiging in Brooklyn. B.Amsterdam is tevens genomineerd voor de Geurt Bringrevebokaal 2016.

Functies vóór de ingreep
Machinepark IBM

Functies na de ingreep
Kantoren, horeca, evenementen, sport.