NIEUWS

< Terug naar NIEUWS RU-PARE-AMSTERDAM-NRP

Amsterdam pakt twee prijzen bij NRP Gulden Feniks 2017

Twee Amsterdamse projecten zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van NRP Gulden Feniks 2017 in DeFabrique te Utrecht. De prijzen gingen dit jaar naar de A’DAM Toren in Amsterdam (Transformatie) en in de extra prijscategorie Low Budget, High Impact werd Ru Paré (Amsterdam) unaniem als winnaar gekozen. Tandheelkunde Radboud UMC in Nijmegen (Renovatie) en Nijmegen omarmt de Waal in Nijmegen (Gebiedstransformatie) waren de andere twee winnaars.
 

Amsterdam

Met twee winnende projecten en daarnaast zelfs nog vier nominaties is Amsterdam buitengewoon goed vertegenwoordigd dit jaar. Het betekent dat in de hoofdstad voorbeeldstellende en innovatieve renovaties en transformaties en zijn gerealiseerd.
 

A’DAM Toren

In de categorie Transformatie koos de jury unaniem voor A’DAM Toren. De voormalige Shell-toren, een gesloten en karakteristiek gebouw op Overhoeks, werd door de Amsterdamse initiatiefnemers getransformeerd tot publiek toegankelijk gebouw waar altijd iets gebeurd.

Uit het juryrapport: “In de A”DAM Toren is een creatief concept ontwikkeld dat jong en gevestigd dynamisch muziektalent samenbrengt op één plek. En dat is zowel goed voor de muziekindustrie als voor de stad, volgens de jury. De jury vindt unaniem dat de transformatie van de voormalige Shell-toren een aansprekend voorbeeld is van hoe je met doortastende initiatieven meerwaarde kunt geven aan een bestaand gebouw op een bestaande plek. Dankzij de transformatie is een min of meer anonieme, maar voor toeristen, inwoners en jonge ondernemers ontoegankelijke plek aan de overkant van het IJ veranderd in a place to be.”

A’DAM Toren was echter niet de enige voorbeeldstellende transformatie in Amsterdam: de jury nomineerde de prachtige transformatie van W Hotel Bank en hotspot B.Amsterdam. De andere nominatie betrof Lumière Cinema in Maastricht.
 

Ru Paré Community

De jury was unaniem is het aanwijzen van Ru Paré Community in Amsterdam Slotervaart als de enige nominatie en daarmee winnaar in de categorie Low Budget, High Impact. Deze speciale eer – voor deze extra prijs kiest de jury uit alle ingezonden projecten een winnaar – valt dit jaar toe aan de Ru Paré Community in Amsterdam.

Uit het juryrapport: “Als je maar heel weinig middelen hebt, kom je misschien wel tot betere resultaten, stelt de jury. De Ru Paré Community is hiervan een klinkend voorbeeld. Alle architecten zouden een voorbeeld moeten nemen aan wat BETA office for Architecture en strateeg elisabethboersma PLANB hier tot stand heeft gebracht, vindt de jury. Begin deze eeuw stond het gebouw symbool voor de problematiek in de Amsterdamse wijk Slotervaart. Met relatief bescheiden middelen is het gebouw getransformeerd in een huiskamer van de wijk en biedt het onderdak aan bijzondere maatschappelijk initiatieven. Waar het in Slotervaart om gaat, is dat er voor een relatief klein bedrag een enorm positief effect in de wijk gesorteerd is en dát is waarom het gaat in deze categorie.”
 

Een prijs om van te leren

De prijzen werden uitgereikt door juryvoorzitter Karin Laglas. Aansluitend werd met alle winnaars, genomineerden en de NRP partners tijdens een feestelijke borrel het glas geheven op de winnaars en het jaarlijkse bewaarmagazine uitgereikt waarin alle inzendingen gebundeld zijn.

NRP reikt elk jaar de NRP Gulden Feniks prijzen uit aan de beste, mooiste en meest innovatieve (gebieds)transformatie- en renovatieprojecten van Nederland: de 'Oscars' van de Nederlandse bouwwereld. NRP Gulden Feniks is met recht een prijs om van te leren, onder andere door de inzendingen te analyseren op belangrijke aspecten en trends. De maatschappelijke opgave om de levensduur van de bestaande omgeving te verlengen en gebouwen en gebieden te verduurzamen is immers enorm.
 

NRP feliciteert Amsterdam en alle betrokken partijen van harte met deze mooie prestatie

Alle inzendingen voor NRP Gulden Feniks 2017 zijn te bekijken op de website: nrpguldenfeniks.nl.Hier is ook het jaarmagazine met daarin niet alleen alle winnaars, nominaties en inzendingen maar ook het volledige juryrapport, de analyse van alle inzendingen en interessante interviews te bestellen.

adam-toren-amsterdam-nrp