
Architect Thijs Asselbergs nieuw jurylid NRP Gulden Feniks
Architect Thijs Asselbergs (1956) is onderzoeker, strateeg en verbinder. Hij ontwerpt en verzint gebouwen, bruggen, stukken stad en meer. Daarnaast is hij actief op het gebied van onderwijs, onderzoek en beleid. Als professor Architectural Engineering aan de TU Delft is hij erin geslaagd een bloeiend netwerk aan studenten en betrokkenen te verbinden in zijn fascinatie voor de innovatieve kracht van technologie in architectuur. Thijs gelooft in synergie als drijvende kracht tussen sub-disciplines van de bouwfysica, constructie en ontwerp, maar ook tussen onderzoeker, ontwerper, uitvoerder en gebruikers.
NRP is blij de expertise en ervaring te mogen toevoegen aan de jury van NRP Gulden Feniks.
Wat is volgens u de betekenis van de prijs NRP Gulden Feniks?
“Het zichtbaar maken en stimuleren van goeie initiatieven. NRP Gulden Feniks heeft bij uitstek een voorbeeldfunctie. ‘Goed voorbeeld doet volgen’, is een oude wet die in ieder geva al zo lang als ik dit werk doe ontzettend goed werkt.”
Welke projecten zijn u uit de afgelopen jaren bijgebleven?
“Er zijn heel verschillende projecten in mijn geheugen blijven plakken. Een prachtig transformatieproject tot ROC van IAA Architecten tot Het Sierraad in Amsterdam tot de De Hallen. Zelf was ik betrokken bij Ruimte voor de Waal, dat in 2017 in de categorie Gebiedstransformatie heeft gewonnen. De reden dat een project een blijvende indruk maakt, is de complexiteit ervan. Wat dat betreft zijn eigenlijk ook alle genomineerde projecten winnaars. Al die projecten laten aan Jan en allemaal zien hoe gelaagd en complex het is om een goede transformatie te realiseren. Daar zitten ook sociale componenten aan, je moet je bewust zijn van de impact op de totale omgeving: kijk maar naar de nieuwe ziel die er in veel industriegebieden is gebracht en het rivierenland dat ook getransformeerd wordt.”
Wat is een belangrijke factor voor succes?
“Samenwerking. Vaak hebben er veel verschillende instellingen en organisaties met zo’n project van doen. Het is van zeer groot belang dat die samenwerking wordt beloond, want die is niet altijd evident. Als je alleen een opdrachtgever of alleen een architect zou belonen, doe je het project in de breedte te kort. Ik weet uit eigen ervaring dat het er intern soms heftig aan toe kan gaan en dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om dat met elkaar glad te strijken. De kracht zit hem in teamwork. Vakmatig weet je wel wie waarvoor verantwoordelijk is. Een orkest heeft ook een dirigent, componiste en instrumentalisten. Maar pas als je met elkaar een orkest vormt, komt er memorabele muziek van. En net dat is de grootste kracht van duurzaamheid: het maken van iets dierbaars, dat mensen willen beschermen en behouden. Waar je aan gehecht bent, dat sloop je niet.”
Hoe ziet u uw rol in de jury?
“Ik heb inbreng als architect, maar vooral ook op het gebied van vernieuwing. Noem het maar innovatiekracht. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid, wat sowieso een erg breed begrip is, maar überhaupt de innovatieve kracht die een project kan kenmerken. Ik ga ervoor om die boven tafel te krijgen en door die bril naar de inzendingen te kijken. Daarin zit wat mij betreft de toegevoegde waarde van een project.”