NIEUWS

< Terug naar NIEUWS bartokpark-arnhem-winnaar-gebiedstransformatie-nrp-gulden-feniks-2015

Bartokpark, Mauritshuis, De Hallen en Barbaraschool winnen NRP Gulden Feniks 2015!

De NRP Gulden Feniks prijzen voor 2015 zijn op woensdag 3 juni op de PROVADA uit handen van juryvoorzitter Karin Laglas uitgereikt aan de vier winnaars. De prijzen gingen dit jaar naar Bartókpark in Arnhem (Gebiedstransformatie), De Hallen Amsterdam (Transformatie), het Mauritshuis in Den Haag (Renovatie) en de Barbaraschool in Amsterdam (Low Budget, High Impact).

BARTOKPARK-ARNHEM

GEBIEDSTRANSFORMATIE

De categorie Gebiedstransformatie telde dit jaar 16 inzendingen. Hieruit werden naast winnaar Bartókpark (Arnhem) de projecten De Ceuvel (Amsterdam) en Struyckenwijk (Breda) genomineerd. Over de winnaar zegt de jury:

Bartókpark kreeg door de komst van het feestaardvarken de allure die het verdient. Directeur Alex van Hooff van Burgers Zoo speelde een cruciale rol bij de realisatie van Bartókpark. Het budget voor een feestje van de jubilerende dierentuin spendeerde hij aan een beeld van Florentijn Hofman dat meer betekenis geeft aan de stad. (…) Het Arnhemse park symboliseert de kracht van het doen. Hier kregen particulieren iets voor elkaar waar professionals niet uitkomen. Grote complimenten voor Buro Harro en het Departement van Tijdelijke Ordening (D.T.O.) voor hun initiatief.”

de-hallen-winnaar-transformatie-nrp-gulden-feniks-2015

TRANSFORMATIE

In de categorie Transformatie kwamen dit jaar 42 inzendingen binnen. Winnaar werd De Hallen (Amsterdam), de Einsteinbaan (Nieuwegein) en de Cacaofabriek (Helmond) waren de overige genomineerden in deze categorie.

“De jury noemt De Hallen een gebouwtransformatie die zijn effect tot ver in de wijk en stad heeft en daarmee een prachtig voorbeeld van nauwe betrokkenheid van burgers die leidt tot misschien wel een van de meest vibrerende gebieden van Amsterdam op dit moment. Wat De Hallen bijzonder maakt, is dat er naast enkele commerciële functies ruim baan is voor maatschappelijk en lokaal relevante invulling. De Hallen zijn gered dankzij TROM, waarbij het succes rechtstreeks is verbonden aan de inzet en overtuiging van Andre van Stigt en Jet van den Heuvel.”

mauritshuis-winnaar-renovatie-nrp-gulden-feniks-2015

RENOVATIE

In de categorie Renovatie ontving NRP Gulden Feniks dit jaar de meeste inzendingen: 53 in totaal. Uit een gevarieerd aanbod, koos de jury voor het Mauritshuis (Den Haag)als winnaar. Daarnaast werden drie projecten genomineerd: Sijthoff City (Den Haag), Klussen op de Klarenstraat (Amsterdam) en Cinecitta (Tilburg). 

“De renovatie van het Mauritshuis is volgens de jury van een uitzonderlijke kwaliteit. (…) Een dikke pluim ook voor de slimme manier waarop een groot deel van de renovatie bekostigd werd: topstukken uit de schilderijencollectie gingen op tournee rond de wereld. Daarnaast gaf de directie architect Hans van Heeswijk en zijn team alle ruimte om te renovatie ter hand te nemen. Hierdoor waren de lijnen kort, verliep het projectoverleg efficiënt en werd geen geld over de balk gesmeten. Het Mauritshuis is in de ogen van de jury hiermee een schoolvoorbeeld van voortreffelijk opdrachtgeverschap.”

barbaraschool-winnaar-low-budget-high-impact-nrp-gulden-feniks-2015

LOW BUDGET, HIGH IMPACT

De Barbaraschool (Amsterdam) won in de extra prijscategorie LOW BUDGET, HIGH IMPACT. Deze prijs kent geen nominaties: de winnaar wordt gekozen uit álle inzendingen.

“Volgens de jury is de Barbaraschool een ‘schoolvoorbeeld’ van hoe bevlogen ouders zich opwerpen om de onvervangbare kwaliteit van een buurt niet teloor te laten gaan. Slimme en mooie bouwkundige ingrepen die een verloederde school nieuw cachet geven en indirect de kwaliteit van onderwijs en aanzien verbeteren, dat zijn de noodzakelijke stappen om iets unieks te behouden. (…) Als de jury de zaken op een rij zet, is de volgorde: energie bij ouders = overtuigingskracht (buurtschool moet blijven!) = samen dingen doen = samen klussen = aantonen dat het wel degelijk kan. Het leidt volgens de jury geen twijfel dat we het hier hebben over een navolgenswaardig voorbeeld van Low budget, High impact.” 

NRP feliciteert alle betrokken partijen van harte met deze mooie prestatie! Alle inzendingen voor NRP Gulden Feniks 2015 zijn hier te bekijken. U kunt ook het jaarmagazine 2015 bestellen. Hierin vindt u alle inzendingen, het volledige juryrapport, de nominaties en prijswinnaars en artikelen over onder andere actuele ontwikkelingen zoals tijdelijke bestemmingen.