NIEUWS

< Terug naar NIEUWS NRP-gulden-feniks-nominaties-2015

Elf nominaties uit recordaantal inzendingen voor NRP Gulden Feniks 2015

Uit een recordaantal van 111 inzendingen, nomineert de jury van NRP Gulden Feniks maar liefst 11 projecten. Dit jaar zijn er vier inzenders in de race voor Renovatie, zit Gebiedstransformatie soms in een klein hoekje en zijn de inzendingen voor Transformatie het bewijs voor de grote diversiteit aan bestemmingen die herontwikkeling van bestaand vastgoed te bieden heeft.

GEBIEDSTRANSFORMATIE

De jury nam alle 111 inzendingen zorgvuldig door en bezocht een longlist van de meest veelbelovende projecten. Op basis van die jurybezoeken zijn de volgende projecten genomineerd (in willekeurige volgorde):

De categorie Gebiedstransformatie telde dit jaar 16 inzendingen. Hieruit zijn Struyckenwijk (Breda), De Ceuvel (Amsterdam) en Bartokpark (Arnhem) genomineerd. Over deze inzendingen, zegt de jury:

“De Struyckenwijk is een uitstekend voorbeeld van de doortastende en succesvolle aanpak van een van de vele grote probleemgebieden van Nederland, geaard in de portiekflatwijken van de jaren ’50 en ’60.”

De Ceuvel staat voor een nieuwe generatie kartrekkers, die hun omgeving overrompelen met ‘het kan wél’. Een mooi voorbeeld van hoe bevlogen individuen een oplossing kunnen bieden aan iets waar professionals niet uit kwamen.”  

“Ook Bartokpark symboliseert de kracht van het doen. Grote complimenten voor de daadkracht van initiatiefnemer Harro de Jong, die met een stukje Veluwe de stad Arnhem  injecteert met haar eigen, natuurlijke habitat.” 

TRANSFORMATIE

In de categorie Transformatie kwamen dit jaar 42 inzendingen binnen. De genomineerden zijn Einsteinbaan (Nieuwegein), De Hallen (Amsterdam) en de Cacaofabriek (Helmond).

“Transformaties zoals de Einsteinbaan staan symbool voor een belangrijke opgave: het transformeren van leegstaande kantoorpanden naar starterswoningen verdient navolging.”

De Hallen in Amsterdam is een prachtig voorbeeld van een burger- en betrokkeneninitiatief en vooral bijzonder omdat, naast commerciële functies, ook is gedacht aan maatschappelijk en lokaal relevante invulling.”

“De Cacaofabriek is een mooi behoud van een industrieel erfgoedstuk, dat met nieuwe culturele en commerciële functies energie geeft aan een verlaten stuk centrumrand.”

RENOVATIE

In de categorie Renovatie ontving NRP Gulden Feniks dit jaar de meeste inzendingen: 53 in totaal. Uit een gevarieerd aanbod, nomineerde de jury vier projecten: het Mauritshuis (Den Haag), Sijthoff City (Den Haag), Klussen op de Klarenstraat (Amsterdam) en Cinecitta (Tilburg). 

“De renovatie van het Mauritshuis getuigt van slim opdrachtgeverschap. Een pluim ook voor de technische innovatie die hier is doorgevoerd.”

“Heel knap hoe door renovatie Sijthoff City als gebouw weer helemaal meedoet. Een gedurfde gevel laat de kracht van ornamentiek zien.”

“Mensen die zelf het heft in handen nemen, met als uitkomst een frisse benadering van wat velen zagen als een hopeloze flatwijk. Dit is een van dé opgaves van de toekomst en als zodanig is Klussen op de Klarenstraat voorbeeldstellend.”

“Dit buitengewone sympathieke hartwerk van de initiatiefnemer wens je elke stad toe. Het nieuwe leven van Cinecitta kan de stad versterken.”

LOW BUDGET, HIGH IMPACT

Omdat deze prijs geen nominaties kent, wordt de enige genomineerde en dus winnaar van Low budget, high impact tot de uitreiking op 3 juni geheim gehouden. Er waren dit jaar voldoende mooie projecten die duidelijk voor deze specifieke prijs gingen. Wie ermee vandoor gaat, blijft dus nog even spannend. 

UITREIKING

NRP feliciteert alle inzenders en betrokken partijen van harte met hun nominaties!

Op woensdag 3 juni worden om 15.30 uur op de PROVADA de winnaars bekendgemaakt en de prijzen feestelijk uitgereikt, waarna we op het NRP Plein het glas heffen op de winnaars.

Hier wordt ook het NRP Gulden Feniks Jaarmagazine 2015 gepresenteerd, waarin alle inzendingen zijn gebundeld en de winnaars en genomineerden worden uitgelicht. Dit wordt gecombineerd met inspirerende artikelen en uiteraard een uitgebreid juryrapport.