NIEUWS

< Terug naar NIEUWS nrp-gulden-feniks-2016-fort-bij-vechten

Fort bij Vechten, Timmerfabriek en Bouw van Jou winnen NRP Gulden Feniks 2016

De NRP Gulden Feniks 2016 prijzen zijn zojuist uitgereikt in het Volkshotel in Amsterdam. De winnaars zijn dit jaar Fort bij Vechten in Bunnik (Gebiedstransformatie), De Timmerfabriek in Schiedam (Transformatie) en Bouw van Jou in Deventer (Renovatie).

De prijzen zijn uitgereikt onder leiding van juryvoorzitter Karin Laglas. Aansluitend is tijdens een feestelijke borrel het glas geheven op de winnaars en is het NRP Gulden Feniks 2016 Jaarmagazine uitgereikt waarin alle inzendingen zijn gebundeld.

Een prijs om van te leren
NRP reikt elk jaar de NRP Gulden Feniks uit aan de beste en meest innovatieve (gebieds)transformatie- en renovatieprojecten van Nederland: de 'Oscars' van het vakgebied. NRP Gulden Feniks is nadrukkelijk een prijs om van te leren, die de belangrijkste ontwikkelingen in het vakgebied laat zien en meest inspirerende projecten.

GEBIEDSTRANSFORMATIE

De categorie Gebiedstransformatie telde dit jaar 8 inzendingen. Hieruit werd naast de  winnaar Fort bij Vechten (Bunnik) ook Meyster’s Buiten (Utrecht) genomineerd.

Uit het juryrapport:
Fort Bij Vechten is prachtig herbestemd tot onder andere Waterliniemuseum. Wie zoiets moois van een dichtgegroeid fort weet te maken, en op zo’n aansprekende manier het verhaal weet te vertellen over de betekenis die het fort ooit had, verstaat zijn vak. De jury prijst de vindingrijke en gewaagde ingreep van de onbegroeide strook diagonaal over het fort. Het is fraai te zien hoe in deze strook van 80 bij 450 meter nauwgezet alle oorspronkelijke profielen zijn hersteld. Juist dit contrast maakt duidelijk hoe het fort eruit gezien moet hebben bij de ingebruikname.”

TRANSFORMATIE

De categorie Transformatie telde dit jaar 32 inzendingen. Winnaar werd de Timmerfabriek (Schiedam). Gemeentehuis Zevenaar (Zevenaar) en Post120 (Dordrecht) waren de overige genomineerden in deze categorie.

Uit het juryrapport:
“De jury roemt de Timmerfabriek als een buitengewoon goede transformatie. Het is ronduit gedurfd om op zo’n moeilijke locatie te investeren in een voornaam kantoorpand. Op deze plek een broedplaats voor intellectuele arbeid vestigen, vindt de jury een eyeopener; zo kun je dus ook met oude gebouwen omgaan. De hoogwaardige invulling en afwerking noemt de jury subliem. Al met al een voorbeeld van hoe je de potentie van een industrieel monument ten volle kunt benutten.”

RENOVATIE

In de categorie Renovatie kwamen dit jaar 42 inzendingen binnen. Uit een gevarieerd aanbod koos de jury voor Bouw van Jou (Deventer) als winnaar. Daarnaast werden de circulaire herhuisvesting van Liander (Duiven) en Building 026 (Arnhem) genomineerd.

Uit het juryrapport:
“Volgens de jury vertegenwoordigt Bouw van Jou een van de grootste renovatieopgaves waar ons land voor staat: de onderkant van de kopersmarkt op weg helpen naar een eerste woning. De renovatie is volgens de jury even liefdevol als zorgvuldig en met oog voor detail uitgevoerd. Naast de verslechterde woningen werd ook de omgeving aangepakt, nu straalt alles een frisse eenvoud uit. Indrukwekkend. Hier metamorfoseerde een statusloos gebied tot een woonwijk waar je graag bent. Dat is een wonder op microschaal. Bouw van Jou bewijst dat je verpauperde wijken kunt transformeren tot pareltjes in een dorp of stad en sluit daarmee naadloos aan bij de aard van NRP Gulden Feniks.”


NRP feliciteert alle winnaars en betrokken partijen met deze fantastische prestatie! Alle inzendingen voor NRP Gulden Feniks 2016 zijn hier te bekijken. Op uw gemak nog eens alles nalezen? U kunt ook het NRP Gulden Feniks 2016 Jaarmagazine bestellen met daarin niet alleen de winnaars, genomineerden en overige inzendingen, maar ook het volledige juryrapport, de analyse en interessante artikelen.