
Jaap Wiedenhoff nieuw jurylid NRP Gulden Feniks
Jaap Wiedenhoff (1965) is partner en senior adviseur bouwfysica & installaties bij ABT. Al meer dan twintig jaar leidt hij multidisciplinaire ontwerpteams en adviseert hij klanten strategisch over hoe techniek het beste ingezet kan worden om hun maatschappelijke en economische doelen te realiseren. Zijn passie is ontwerpen als methode om tot nieuwe effectievere oplossingen te komen. Gebouwen, infrastructuur en stedenbouw die met minder ecologische en economische middelen een duurzamere en betere leefomgeving realiseert. Dus meer duurzaamheid, comfort, gebruiksgemak, gezondheid en productiviteit. “Deze ambitie kunnen we alleen samen waarmaken door inspiratie, energie en strategisch en onderzoekend na te blijven denken op alle niveaus: van het grootste schaalniveau tot het laatste detail.”
Wat is voor jou de betekenis van de NRP Gulden Feniks prijs?
“Wat er zo goed aan is, is dat je heel inhoudelijk kijkt naar de opgaves. Je wilt dat het brede publiek goede voorbeelden kunnen volgen en dat zijn heus niet altijd de ‘coolste’ projecten. Het zijn echt niet alleen de Van Nellefabrieken en de Rijkshistorische gebouwen, maar juist ook heel andere – vaak heel gewone gebouwen – die meer dan het voorspelbare in zich hebben. NRP Gulden Feniks is daarin steeds voorloper: projecten die in 2011 heel vooruitstrevend waren, zijn nu bijna de standaard. We moeten dus steeds op zoek blijven naar projecten die de voortrekkersrol vervullen.”
Wat voeg jij toe aan de jury van NRP Gulden Feniks?
“Als het gaat over duurzaamheid geldt eigenlijk hetzelfde: projecten die inzenden voor een NRP Gulden Feniks hoeven niet per definitie de hoogste BREEAM of GPR score te hebben gehaald; daar zijn die instituten al voor. Júist het integrale medium NRP Gulden Feniks kun je gebruiken om het denken een stap verder te brengen. De uitdaging is om met vernieuwende dingen te komen, terwijl je wat er is blijft waarderen. Wat is de maatschappelijke waarde en hoe neem je de gebruikswaarde mee in je duurzaamheidsbenadering. Kunnen we op een andere manier naar energie en comfort kijken en toch een heel duurzaam gebouw te realiseren? Ook daar moet de ontwikkeling gaande gehouden worden. Juist in de bestaande gebouwde omgeving ligt de ruimte om nieuwe manieren van kijken te ontdekken.”
Wat verwacht je van de inzendingen?
“Ik hoop dat er minimaal twee of drie inzendingen tussen zitten waar we zelf nog nooit aan hebben gedacht. En dan liefst een héél standaard gebouw, dat eigenlijk heel on-sexy is en waar dan iets heel bijzonders mee gedaan is. Ik denk van mezelf dat ik een behoorlijk open mind heb, maar dat ik dan denk: dit had ik nog even niet gezien. Kortom: ik hoop verrast te worden.”
Welk project uit de afgelopen jaren heeft een onuitwisbare indruk gemaakt?
“Er zat een keer een vrij klein project tussen, de Barbaraschool. Dat was niet uit 1800, het was geen architectonisch hoogstandje, maar had toch had het iets heel karakteristieks. Ik vond het onwijs goed dat iemand dit gedaan had én het had durven inzenden.”