NIEUWS

< Terug naar NIEUWS Bess Blomjous jury

Nieuw jurylid: Bess Blomjous

Bess Blomjous, eigenaar van Studio Blomjous, was concept- en projectontwikkelaar bij TCN Property Projects, MAB Development en Lingotto. Hierna startte zij als zelfstandige als ontwikkelaar van (her-)ontwikkelingsopgaven in en rond de stad. Blomjous was in verschillende functies verantwoordelijk voor opgaven als de herontwikkeling van het Nieuwe Energie terrein in Haarlem en de transformatie van de Beurs van Berlage in Amsterdam. We vroegen haar naar haar affiniteit met de NRP Gulden Feniks.

Wat is de waarde van de prijs NRP Gulden Feniks, de prijs voor de beste renovatie- en transformatieprojecten?
De interessantste steden zijn steden met een rijke historie, steden waarin die gelaagdheid af te lezen is. Dat maakt dat het behouden en hergebruiken van gebouwen niet alleen vanuit erfgoedwaarde, milieu, techniek of financiŽn van belang is, maar ook vanuit een algehele beleving van onze gebouwde wereld. Om die reden draag ik een prijs, die zorgt voor kennisuitwisseling op dit punt en bovendien herontwikkeling stimuleert, daartoe oproept en inspireert, een warm hart toe.

Wat kan je toevoegen als jurylid vanuit jouw expertise?
Ik heb ervaring als projectontwikkelaar. Die generieke benadering - van concept tot uitwerking, de casus in alle dimensies - moet kloppen. En in een jury waarin heel veel disciplines vertegenwoordigd zijn kan ik me voorstellen dat het waardevol is om er iemand bij te hebben die vanuit dat brede perspectief kijkt. Ik hoop dat ik in de jury dat geluid ook kan laten horen en ook bij ontwikkelaars de bekendheid van de Gulden Feniks kan vergroten.

Wat verwacht je van de inzendingen?
2020 is natuurlijk een raar jaar geweest, maar ik verwacht dat de meeste projecten langer lopen en beperkt door de coronacrisis beÔnvloed zijn. Desalniettemin kan ik me voorstellen dat er toch ook projecten zijn die hier met de verhuur of de ingebruikname last van hebben. Vůůr alles hoop ik dat het inspirerende voorbeelden zijn die anderen ook weer prikkelen herontwikkeling als serieuze optie mee te nemen waar dat misschien niet de eerste gedachte is. †

Wat vond je interessante herontwikkelingsprojecten in de afgelopen jaren?
Indachtig corona blijf ik even dicht bij huis en houd het simpel. Bij het Vuurtoreneiland bij Amsterdam is met minimale middelen een totaalbeleving neergezet die je niet snel zal vergeten. Ook Hotel de Goudfazant in Amsterdam Noord vind ik bijzonder, evenals het Hembrugterrein Zaandam. Rauwe transformaties, die met beperkte middelen tot stand zijn gekomen.