
Nieuw jurylid: Dirk Baalman
Dirk Baalman is bouwkundige en architectuurhistoricus en werkte als docent aan universiteit en academies van bouwkunst. Van 1991 tot 2015 was hij adviseur erfgoed en architectuur bij Het Oversticht, Zwolle. Sinds zijn pensionering is hij actief als onderzoeker en als adviseur van architecten die werken aan erfgoed.
Wat is voor jou de betekenis van de prijs?
Vooral de voortdurende evolutie van de Gulden Feniks vind ik interessant. Eerst ging hij over renovatie, toen een buitencategorie in de bouwproductie. Toen monumentenzorg een groter marktaandeel kreeg, zag je daar meer restauratieprojecten bij komen. Maar van een prijs voor ‘dingetjes’ ging het steeds meer ook over de context waarin die dingen staan of waarmee ze samenhangen. De scope werd steeds meer integraal en dat niet alleen in omvang (gebiedsontwikkeling), maar ook in diepgang (combinatie van verschillende aspecten). De kunst is om steeds tendenzen waar te nemen, waarmee inzendingen richting geven en om daarmee maatgevende voorbeelden voor het voetlicht te brengen. Dat lijkt tot nu toe aardig te lukken.
Wat kan jij toevoegen aan de prijs?
Ik denk dat elk jurylid wel gekozen wordt op het vermogen om bij elk project de vraag te blijven stellen: ‘hoho, is dat nou wel zo?’ Daarnaast probeer ik steeds een breder cultuurhistorisch verhaal te ontdekken: er is altijd meer dan het ding zelf. Of en hoe dat verhaal tot zijn recht komt, lijkt me mooi om in de discussie te brengen.
Wat verwacht je van de inzendingen?
Dat er wat van valt te leren en dat we dat als jury op een podium kunnen hijsen, zodat anderen ook verrast en geďnspireerd kunnen raken.
Welk project maakte in de afgelopen jaren indruk?
Dat is een lastige. De LocHal vind ik voor die plek in Tilburg echt geweldig, maar ik ken ook de staat waarin het Justus van Effenblok in Spangen zich bevond en ben dan erg onder de indruk van wat ze daarvan hebben kunnen maken. Maar het meest beklijven eigenlijk vaak de kleinere projecten: zo’n kijkkoepel in fort Krommeniedijk steekt er dan wel erg bovenuit.