Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Conservatorium Hotel

Transformatie
Nieuwe situatie

Projectomschrijving


Projectomschrijving

Het pand aan de Van Baerlestraat tegenover het Stedelijk Museum is gebouwd in 1899 als directiekantoor van de toenmalige RijksPostSpaarbank (RPS). Als gevolg van verandering van de organisatiestructuur heeft de RPS het pand verlaten en heeft in de jaren ’80 het Sweelinck Conservatorium intrek genomen in het gebouw. Uiteindelijk heeft het Conservatorium het gebouw moeten verlaten in verband met uitbreidingen en is naar het Oosterdokseiland verhuisd.

Vanaf mei 2008 is gestart met de transformatie tot luxueus design hotel, in ogenschouw houdende de monumentale waarden van zowel de buitengevel alswel de monumentale gangen in het gebouw zelf. Er is bij de bestaande 14.000m2 zo’n 5.000m2 nieuwbouw toegevoegd zowel ondergronds alsmede de bouw van een atrium en Central Glass Building op het binnenterrein.

Het hotel bestaat uit 129 kamers en suites, een specialiteitenrestaurant, brasserie, bar, 2.000m2 wellbeing center (spa/fitness), vergaderfaciliteiten, congressruimte en ondergrondse parkeergarage.

De architectuur van het interieur staat onder leiding van award winning bureau Lissoni Associati uit Milaan. Hierdoor is er een mix ontstaan tussen de monumentale waarden van het bestaande gebouw en het design van de ruimten door Lissoni.

Het hotel heeft in de eerste maanden na opening reeds een stempel kunnen drukken op de kwaliteit van de Nederlandse hotelmarkt.Criteria

Duurzaamheid

Voor de koeling en verwarming is gebruik gemaakt van een WKO installatie om zo het energieverbruik te reduceren. Dit hebben we bereikt door een put te slaan van 150 meter diep. Daarnaast zijn alle bestaande ruiten vervangen voor glas met zowel hoge thermische- als geluidsisolatie waarden.

Vitaliteit

Het hotel is gesitueerd in het levendige Amsterdam Oud-Zuid, tussen de PC Hooftstraat en het Museumplein. Door de toevoeging van het hotel aan de bebouwde omgeving is er een ontmoetingsplaats ontstaan waar gegeten en gedronken kan worden alsmede overnachten, vergaderen en ontspannen in het wellbeing center.

Sublimatie

In de gangen zijn de terrazovloeren geheel hersteld en waar nodig zijn terrazovloeren toegevoegd inclusief het reeds bestaande vloerpatroon. Ook zijn de monumentale wandtegels gerestaureerd, waar nodig nieuwe tegels gemaakt volgens bestaande tegels en is een geheel nieuwe 20 meter lange tegel lambrisering toegevoegd met de monumentale kenmerken. De oude verlaagde plafonds zijn verdwenen om zo de oude bestaande togen weer zichtbaar te maken.

De buitengevels zijn gerestaureerd en beschadigingen door toedoen van toevoeging van oude bijgebouwen zijn in ere hersteld. De oude dakkapellen die de RPS later heeft toegevoegd aan de binnenzijde zijn verdwenen en vervangen door dezelfde erkers als die reeds aan de straatzijde waren gebouwd in 1899.

Dierbaarheid

Zie vitaliteit.

Professionaliteit

Gedurende de gehele bouwtijd is er een ontwikkelingsteam geweest dat ter plekke kantoor had zodat ontwerpbeslissingen voortdurend gelijk genomen konden worden en eventueel in het gebouw de situatie gecontroleerd kon worden.

De omwonenden zijn continu op de hoogte gehouden over de status van het bouwproces en zij hebben als een van de eersten het hotel kunnen bezichtigen.

Economie

Sinds de opening van het hotel in december 2011 is het zeer druk als ontmoetingsplaats. Het is nog te kort sinds de opening om conclusies te trekken, maar alle signalen geven aan dat het hotel succesvol zal opereren in de Nederlandse high end hotelmarkt.

Innovatie

Vanwege architectonische eisen zijn de liggers voor het glazen dak van het atrium tevens uitgevoerd in glas. Hierdoor ontstaat een betere lichttoetreding en minder verstoring van de eenheid van het glazen dak.

Daarnaast kan als innovatief beschouwd worden dat de sprinklerinstallatie van het gehele hotel gevoed wordt vanuit het aanwezige zwembad, waardoor bij eventuele noodgevallen geen gebruik gemaakt hoeft te worden van het waternet of watertank die veel ruimte in zou hebben genomen.

Download hier de plattegronden Plattegrond nieuwe situatie