Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Weena 702 - 742

Transformatie
exterieur na renovatie overzicht

Projectomschrijving

Na de oorlog werd het Bouwcentrum opgericht om van daaruit de wederopbouw van Rotterdam te coördineren. In eerste instantie was dit alleen het inmiddels monumentale ronde gebouw aan de Diergaardesingel, maar in twee fases werd het Bouwcentrum uitgebreid. Eenmaal met een uitbreiding van drie verdiepingen hoog dat inmiddels gesloopt is en vervolgens in 1969 nogmaals met twee gebouwen. Een langgerekt pand aan het Kruisplein én een pand van 16 verdiepingen hoog aan het Weena. Dat laatste pand is het project dat in de afgelopen twee jaar getransformeerd is.

In die tussentijd was advocatenkantoor NautaDutilh jarenlang huurder van dit gebouw, dat in 2007 - evenals de omliggende gebouwen - eigendom werd van Maarsen Groep. Nadat de eerste uitbreiding aan het Weena vervangen was door FIRST Rotterdam en NautaDutilh daar haar intrek nam, kwam Weena 750 leeg te staan. Gezien de staat van het pand moest er geïnvesteerd worden om het weer gereed te maken voor de toekomst.

Het doel was het gebied een multifunctioneel karakter te geven en aangezien de kantorenleegstand in Rotterdam torenhoog was werd er gezocht naar een hotelexploitant die een deel van het pand zou betrekken. Deze exploitant werd gevonden in het Ierse Premier Suites, dat hiermee zijn eerste vestiging opende in Nederland. Tot en met de 9e verdieping werden er 104 hotelappartementen ontworpen, de bovenste 7 verdiepingen werden gerenoveerd en bleven behouden als kantoor en de laagbouw tussen het pand aan het Kruisplein werd casco gerenoveerd om zo afhankelijk van de vraag in te kunnen vullen.

Doelstelling

Bij een investering in vastgoed wil je een product maken dat weer klaar is om jarenlang met plezier gebruikt kan worden. Hiertoe dien je voldoende kwaliteit toe te voegen aan zowel de installaties, interieur als exterieur zodat er weer een aantrekkelijk en goed gebouw staat.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

In het laagbouw zijn over twee verdiepingen verdeeld mogelijk 5 retail units te plaatsen. In de hoogbouw is aan de voorzijde een gezamenlijke lobby gecreëerd met de backoffice van het hotel, de leveranciersingang en een gym daarachter.

Van de 1e t/m de 9e verdieping zijn 104 hotelappartementen ontwikkeld, met ieder een badkamer, leefgedeelte, slaapkamer en badkamer. Op iedere verdieping is er daarnaast een wasruimte met 3 wasmachines en drie drogers.

Op de 10e t/m de 16e verdieping zijn op iedere verdieping twee vleugels te verhuren van ongeveer 300m2 per vleugel. Desgewenst zijn beide vleugels ook te verhuren als één kantoor.

Resultaten tot nu toe

Eind juni 2017 is het hoteldeel in gebruik genomen. Terwijl letterlijk aan de achterzijde nog gewerkt werd, liepen de eerste gasten de lobby in. Het hotel draait ver boven verwachting, is regelmatig volledig volgeboekt en heeft zelfs de hoogste beoordeling op booking.com!

Drie maanden na de ingebruikname van het hotel konden ook de kantoorvloeren in gebruik worden genomen en inmiddels is bijna 90% daarvan verhuurd.

Functies vóór de ingreep
Kantoor

Functies na de ingreep
Hotel, kantoor en retail