Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Maanplein, Den Haag

L (gebiedstransformatie)

Projectomschrijving

Maanplein is gelegen tussen het grootstedelijke Den Haag en het dorpse Voorburg. Het is de ideale locatie om te wonen, werken en recreëren. Het groen tussen de gebouwen, met een parkachtige allure, zorgt voor verbinding tussen de gebouwen en ruimte om elkaar te ontmoeten.

Het wordt de komende jaren door de samenwerking van Borghese Real Estate en COD herontwikkeld tot een levendig woon-werkgebied. Zes kantoorgebouwen zijn al getransformeerd (en opgeleverd in 2018) naar 266 grotendeels vrije sectorhuurwoningen met in de plint ruimte voor kinderopvang Compananny, horeca, een personal trainer en yoga. De komende 3 jaar zullen nog circa 400 appartementen gerealiseerd worden in 3 nieuw te realiseren gebouwen. Twee gebouwen genaamd Stella en Luna gelegen op de kop van de jachthaven waarvan een met een hoogteaccent van 70 meter en grotendeels vrijesector huur. Start bouw zal begin 2020 aanvangen. Daarnaast wordt dit jaar gestart met de bouw van 153 sociale huurwoningen.

Naast wonen is er ruimte voor werken. Het kantoorgebouw aan de Saturnusstraat 14 “Apollo 14” is herontwikkeld naar een start-up community van ruim 4.000 m², welke volledig is verhuurd aan de gemeente die weer onderverhuurt aan start-up’s en aan het internetbedrijf Q42. Samen met de Caballerofabriek leggen zij de basis voor de start-up hotspot van Den Haag.
De andere kantoorontwikkeling op het Maanplein, waarvan de bouw eind dit jaar start, is Universe. De twee bestaande kantoorgebouwen van circa 19.000 m2 zullen voorzien  worden van een atrium dat beide gebouwen verbindt. In dit atrium komen werk- en overlegplekken, horeca en voorzieningen waar zowel bewoners van Maanplein als ook mensen die er werken elkaar kunnen ontmoeten.

De transformatie van het Maanplein maakt onderdeel uit van de grootste Haagse gebiedsontwikkeling “De Binckhorst”. De Binckhorst is aan het transformeren van een bedrijventerrein naar een gemengd woon-werkgebied.