Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Codam, Amsterdam

S (gebouw)

Projectomschrijving

Met het openen van de deuren van Codam is het Marineterrein van Amsterdam een dynamisch gebouw en een hypermodern onderwijsconcept rijker. Innovatie is de pijler van het Marineterrein. Dit wordt bereikt door toename van kennisdeling, creativiteit en flexibiliteit in werkgelegenheid. Codam versterkt, met ‘leven lang leren’, het imago van dit gebied waar hightech, pionieren en duurzaamheid vanzelfsprekende thema’s zijn.

De oorspronkelijke militaire kazerne ‘Gebouw 039’ uit 1968 is getransformeerd naar een onderwijsgebouw van deze tijd. Het stevige, twee lagen tellende horizontaal gelede pand heeft een oppervlakte van 2.000 m². De verouderde kantoorkamers hebben plaatsgemaakt voor collectieve ruimtes, zoals ‘workspaces’ en een auditorium waar studenten elkaar peer-to-peer opleiden tot programmeurs. Uniek aan het Codam gebouw is dat er geen aparte klaslokalen aanwezig zijn en geen docenten rondlopen. Een belangrijk uitgangspunt in het transformatieproces was om het gebouw zo flexibel te maken dat het 24 uur per dag toegang biedt en ruim 500+ student kan faciliteren binnen twee jaar tijd.

Binnen de keuze van hergebruik boven nieuwbouw zijn duurzame oplossingen doorgevoerd die zorgen voor een onderwijsgebouw met een optimaal leefklimaat. De stalen constructies en buitenmuren zijn behouden gebleven, de verlaagde plafonds verwijderd en het functionele interieur aangepast. Deze aanpassingen zorgen voor het intact laten van robuuste en authentieke elementen en het vergroten van inval van natuurlijk daglicht. Het meest in het oog springende detail is de lichte houten gevel waarin het gebouw is gehuld en de verrassende barcodeprint. Samen met de nieuwe glazen entree verzacht dit het gebouwaanzicht en creëert het toegankelijkheid voor de jonge gebruikers. Deze vriendelijkheid komt terug in de vloeiende lijn van het vaste interieur zoals de trap en houten wanden. De transformatie van het gebouw biedt zowel ruimte voor zelfstudie als het opzoeken van samenwerkingen. Het gebouw Codam geeft een speelse impuls aan het Marineterrein.