Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Conscious Hotel Westerpark, Amsterdam

S (gebouw)

Projectomschrijving

Het Conscious Hotel Westerpark is een 100% elektrisch hotel in het voormalige kantoor van de Westergasfabriek uit 1885. Vanwege de zorgvuldige omgang met het rijksmonument en de bereikte verduurzaming is het Conscious Hotel Westerpark een passend sluitstuk van de transformatie van de Westergasfabriek.
Het gebouw, naar ontwerp van Isaac Gosschalk (1838-1907), vormt de oostelijke begrenzing van het vroegere fabrieksterrein. Vanaf 1990 fungeerde het pand een tijdlang als kantoor van de deelraad Westerpark. Na een transformatie van anderhalf jaar biedt het gebouw plaats aan negenentachtig hotelkamers, een lobby café en een biologisch restaurant.
Het doel van de transformatie was om een hotel te creëren, waarin de historische identiteit voelbaar blijft en waarin de culturele atmosfeer van de Westergasfabriek doordringt. Om de historische beleving van het pand te versterken zijn enkele oorspronkelijke elementen van het gebouw weer zichtbaar gemaakt. Zo is nu de monumentale draagconstructie in de kap weer te bewonderen, één van de weinige nog aanwezige onderdelen van het oorspronkelijke interieur. De groene beleving is voortgezet op het omliggende terrein, waar een nieuw groen-stedelijk landschap ontstaat met groene kamers, loop- en fietspaden, terrassen en zichtlijnen.
Opdrachtgever, ontwikkelaar, aannemer, architect en hotelexploitant hebben zich nadrukkelijk samen ingezet om een toekomstbestendig, integraal eindresultaat te behalen. Duurzame maatregelen, zoals de warmte-koudeopslag, isolatie en thermische compartimentering zijn met zorgvuldig pas-en-meetwerk aangebracht of zijn reversibel. Tijdens de bouw is het cradle to cradle principe toegepast. De duurzaamheidsmissie is tevens terug te vinden in de installaties en in de dagelijkse bedrijfsvoering van het hotel. Dat gebeurt door informatievoorziening in de lobby, verkoop en gebruik van duurzame producten in het gehele gebouw en toepassing daarvan in het restaurant. De groene beleving wordt voortgezet op het omliggende terrein, waar een nieuw groen-stedelijk landschap ontstaat met loop- en fietspaden, terrassen en zichtlijnen, direct in het Westerpark.