Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Gaasperdam Wonen en Jeugd, Amsterdam

S (gebouw)

Projectomschrijving

Het voormalige verpleeghuis Gaasperdam uit 1985 is getransformeerd naar nieuwe voorzieningen voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Waar het oude verpleeghuis centraal georganiseerd was, heeft nu iedere nieuwe functie en vleugel zijn eigen entree en uitstraling. Het gebouw heeft hierdoor rondom een gezicht naar de buurt gekregen, de oude ‘achterkanten’ zijn verdwenen. Tussen en rondom de vleugels zijn grote tuinen; het gebouw ligt hierdoor in het groen maar toch midden in de wijk. Door onder andere het aanzienlijk verbeteren van de thermische schil en het plaatsen van PV-cellen is het gebouw naar een Energie-label A gegaan.
De twee zuidelijke vleugels zijn getransformeerd naar een woongebouw met 48 twee-kamer-appartementen voor oudere mensen met een verstandelijke beperking. De meesten van deze bewoners kwam van een oudere locatie waar ze nog alleen een kleine slaapkamer als eigen ruimte hadden. Hier wonen ze in een volwaardig twee-kamer-appartement van ca. 50m2, met de zorg en sociale omgeving van de woongroep met gezamenlijke huiskamer en tuin of dakterras.
De noordelijke vleugel is getransformeerd naar Kinderdienstencentrum De Kring en Logeerhuis Dunya. In De Kring krijgen kinderen met een verstandelijke beperking van 8-18 jaar begeleiding in kleine groepjes of 1-op-1, waarbij ze zich ontwikkelen in hun omgang met prikkels en communicatie. Bij Logeerhuis Dunya kunnen de kinderen logeren in het weekend of tijdens vakanties, om hun gezin te ontlasten en voor extra begeleiding en activiteiten.
Het oorspronkelijke gebouw uit 1985 is bescheiden vormgegeven, en heeft enkele typerende details uit die tijd. Met bovengenoemde ingrepen is het gebouw van binnen behoorlijk ingrijpend veranderd, maar van buiten heeft het een groot deel van het oorspronkelijke karakter behouden. De eenvoudige maar humane aanpak van de oorspronkelijke architectuur is een kwaliteit, waar op is voortgeborduurd.