Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Glazen Zaal Tilburg

S (gebouw)
.

Projectomschrijving

De immense LocHal in de Spoorzone in Tilburg is eind 2018 volledig herbestemd en gerenoveerd. Binnen is gewerkt aan  een bijzonder project dat door inspanning van alle betrokkenen, waaronder Octatube, een mooi voorbeeld is geworden van circulariteit in de bouw.
De Glazen Muziekzaal werd vanaf 1990 gebruikt als repetitieruimte voor het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO). De zaal werd als  een  vrijstaande  ‘doos-in-doos’  constructie  geplaatst in  de  Graanbeurszaal  van  de bekende  Beurs  van  Berlage, Amsterdam (1904). Toen het orkest in 2012 uit de Beurs van Berlage vertrok, verviel het gebruik en daarmee het directe nut van de zaal. De directie van de Beurs van Berlage besloot in 2013 om de Muziekzaal te slopen. De oorspronkelijke ontwerpers kwamen daartegen in verweer. Het gevolg was een aanbesteding op grond van de verkoop van de gedemonteerde onderdelen voor het symbolische bedrag van één euro en de verplichting de zaal weer als origineel elders op te bouwen en te gebruiken. Meer dan vijftig gegadigden uit het binnen- en buitenland deden aan de aanbesteding mee.
In 2014 kwam de gemeente Tilburg als winnaar uit de aanbesteding. De zaal werd opnieuw opgebouwd in de Locomotiefhal in de Spoorzone, De LocHal. Saets2Meet huurt de zaal van de gemeente Tilburg en vergaderingen, seminars en symposia worden er verzorgd. ’s Avonds en in het weekend is het de nieuwe plek voor muziek en theater. De zaal zorgt voor een akoestische, maar transparante scheiding met alle levendigheid van Tilburg. De Glazen Zaal belooft het stralende middelpunt te worden van het Tilburgse cultuur- en muziekleven. Met de herbouw van de Glazen Zaal en het hergebruik van praktisch alle onderdelen, is in ieder geval een perfect voorbeeld van circulariteit in de bouw gerealiseerd.