Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Herontwikkeling Muntplein, Amsterdam

S (gebouw)
.

Projectomschrijving

Het rijksmonument aan het Muntplein 2-4 werd in 1894-1895 gebouwd naar ontwerp van H.P. Berlage als kantoorgebouw voor de Assurantie Maatschappij tegen Brandschade en op het Leven: de “Nederlanden van 1845”, een rechtsvoorganger van Nationale Nederlanden. In 1911 is het gebouw door Berlage versoberd en aan de achterzijde vergroot.

Het gebouw bestond in 2016 uit drie winkelunits op de begane grond en leegstaande kantoorruimten op de vier bovengelegen verdiepingen. Een gebouw met een mooie historie, maar wel gedateerd en leegstaand. Om de leegstand aan te pakken werd door de opdrachtgever besloten om de vier kantoorverdiepingen te herontwikkelen naar 16 appartementen.

Tijdens de verbouwing rees het vermoeden dat achter de witte en gele verflagen in het trappenhuis de originele afwerking van Berlage bewaard kon zijn gebleven. Twee restauratoren kregen aanvankelijk vier uur om kleuronderzoek te doen, wat echter uitmondde in een uitgebreid kleur historisch onderzoek. Zij ontdekten onder de dikke verflagen de originele kleuren van de wanden van de wenteltrap. De stenen onder de gele verflaag waren oorspronkelijk donkerpaarsachtig rood met een grijze voeg. De geschilderde gestucte muurdelen bleken okergeel met omgekeerde rood-blauwe tulpen, groene bladeren, een embleem en sierlijke motieven. Ook werd duidelijk dat Berlage bij de verbouwing in 1910 de decoratie enigszins aanpaste door de florale motieven te verstrakken.
Hoewel het aanvankelijk niet in de plannen was meegenomen, werd besloten het trappenhuis te restaureren en alle oude kleuren en schilderingen weer zichtbaar te maken. Een team van restauratoren en decoratieschilders hebben in drie maanden tijd deze muurschilderingen gerestaureerd en gereconstrueerd en het gehele trappenhuis teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.