Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Huis Oosterleek, Oosterleek

S (gebouw)

Projectomschrijving

Op het moment dat het pand door Vereniging Hendrick de Keyser werd aangekocht, stond het letterlijk op instorten. Er is daarom direct een stempelconstructie aangebracht om verder verval te voorkomen en om veilig werken mogelijk te maken. Na het nemen van noodmaatregelen is de restauratie gestart door Pronk Restauratie, naar plannen die in samenwerking tussen architectenbureau TPAHG, Vereniging Hendrick de Keyser en Bouwadviesbureau Strackee zijn opgesteld.

Uit onderzoek, voorafgaand aan de renovatie, bleek dat het pand enorm was vervormd. Er is daarom een plan uitgewerkt waarbij de bestaande fundering werd verbeterd door een betonnen plaatfundering aan te brengen, met inkassingen verbonden aan de gemetselde muren.
Een groot voordeel van het langhuis is dat het grotendeels is opgebouwd uit houten delen. Het hout heeft de vervormingen van het pand relatief goed kunnen volgen en kon daarmee op veel plaatsen goed worden hersteld. Het metselwerk heeft het zichtbaar zwaarder te verduren gehad. Enorme scheuren die in de gemetselde gevels zijn ontstaan zijn door Pronk Restauratie in korsetten ingepakt en daarna geleidelijk in hun oude verband teruggeduwd.  Tenslotte zijn de verbindingen ingeboet met uitkomende stenen, waarmee een prachtige gevel met karakter is behouden.

Vereniging Hendrick de Keyser heeft, om rond de haarden de prachtige tegeltableaus terug te brengen zoals die oorspronkelijk aanwezig waren, een crowdfundingsactie opgezet. Door donaties van leden en geïnteresseerden zijn deze beeldbepalende tableaus weer in ere hersteld.

Dankzij deze indrukwekkende restauratie kan nu worden overnacht in deze oude boerderij met een verhaal. Daar waar vroeger het hooi werd opgeslagen, kan nu worden genoten van een wijntje in de middagzon. De schitterende tuin biedt bovendien prachtig zicht op de eindeloze weilanden. Op deze plek komen oude tijden opnieuw tot leven.