Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

RoboHouse, Delft

S (gebouw)

Projectomschrijving

Al het meubilair in RoboHouse is hergebruikt/circulair. De stellingen die werden gebruikt voor testopstellingen in het biotechnologielab zijn rood geschilderd en dienen als constructie voor een bankje, de pantry en informatieschermen. Ze geven karakter. Ook de stoelen, tafels en bank zijn tweedehands. De open plattegrond en verplaatsbare meubels versterken het flexibele gebruik van het gebouw.

Robohouse is fysiek en maatschappelijk de schakel tussen twee werelden: die van innovatie en techniek gevormd door de TU Delft, start-ups en bedrijven en die van de inwoners van Delft. Bij de opening van het centrum werd door de wethouder benadrukt dat dit zeer wenselijk is en niet vanzelfsprekend. Door een stevige programmering in het innovatiecentrum wordt voor beide werelden de snel veranderende wereld van robotica toegankelijk. Daarbij vormt het een ensemble met het Science Centre Delft en de Botanische tuin.

Door de bescherming van de mooie stalen kolom te verwijderen is deze weer zichtbaar geworden. De gebouwdelen uit verschillende periodes zijn samengebracht met een duidelijke identiteit gebaseerd op een kleurenschema van lichte grijstinten en signaalrood. Het RoboHouse-logo en bewegwijzering voegen een extra laag aan het ontwerp toe.

Het gebouw was de laatste tientallen jaren steeds verder opgedeeld in hokjes. De grote opruiming heeft ervoor gezorgd dat de bijna 1000 vierkante meter weer ruimtelijk voelt. Het is een effectieve methode om een frisse representatieve ruimte te maken met het minimaal budget dat beschikbaar was voor de verbouwing.

RoboHouse is onderdeel van RoboValley, het robotica centrum op de TU Delft campus. Hier kunnen innovatieve en productiebedrijven de mogelijkheden van cognitieve robotica ontdekken. RoboHouse is ontstaat uit een partnership tussen verschillende bedrijven in het veld en onderwijsinstellingen. Het is ontworpen als een expositie-, innovatie- en leercentrum.