Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Atlas-gebouw TU/e, Eindhoven

S (gebouw)

Projectomschrijving

Het stoere hoofdgebouw van de TU/e uit de jaren zestig werd de afgelopen jaren getransformeerd tot een energiezuinig universiteitsgebouw. 55 Jaar na de opening van het oorspronkelijke gebouw, zijn vanaf 2019 meer dan 3.800 studenten en 1.100 medewerkers van de TU/e gehuisvest in een icoon van duurzaamheid. Team RSVP, Van Wijnen, Unica, en co-makers realiseerden het project voor de TU/e.

Door optimaal hergebruik te combineren met kwalitatieve materialen transformeerde Atlas in een transparant en energiezuinig universiteitsgebouw waarin de CO2-uitstoot met zo’n 80% omlaag ging, terwijl het aantal gebruikers verdubbelde. De uitgangspunten bij deze grootschalige renovatie waren onder meer hergebruik van het casco, maximaal gebruik van daglicht en het voorkomen van energieverspilling. Al in de ontwerpfase won Atlas een internationale BREEAM Award voor meest duurzame onderwijsgebouw.

Atlas dankt zijn duurzaamheidsprestaties aan de aansluiting op de aanwezige wko en 2.500 zonnepanelen, maar ook aan het intelligente lichtsysteem en de slimme gevel die ervoor zorgen dat de klimaatinstallatie reageert op de gebruikers. Het hele gebouw is voorzien van ledverlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtafhankelijke armaturen. Iedere werknemer kan het licht naar wens aanpassen via een app. Bijzonder is ook de nieuwe glazen vliesgevel, die ervoor zorgde dat de bestaande gevelconstructie behouden kon blijven, terwijl ruimschoots wordt voldaan aan de eisen voor wat betreft energieverbruik, daglicht en uitstraling. Daarnaast zorgt de vliesgevel voor natuurlijke ventilatie.

Doordat het ‘dichtgeslibde’ hoofdgebouw tot op het casco werd gestript, was er ruimte voor een flexibel (interieur)ontwerp. Elke verdieping is nu bouwkundig en installatietechnisch in zeer hoge mate vrij in te delen. Tenslotte is er veel aandacht besteed aan comfort en gezondheid. Dat komt goed tot uitdrukking in de prominent gelegen trap ‘rode loper’, die als middelpunt van het gebouw interactie, ontmoetingen en beweging stimuleert.