Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Breda University of Applied Sciences (BUas)

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

Inbo en Culd smeedden voor BUas vijf verschillende academies samen tot één hechte community. Het ontwerp stimuleert cross-overs tussen de academies en versterkt tegelijk de eigen identiteit van iedere academie. Studenten, medewerkers en inwoners ontmoeten elkaar in het park, op het sportveld of in de nieuwe door studenten gerunde horecagelegenheden.
De onderwijscampus is een nieuwe openbare ontmoetingsplek in Breda en een sterke community waar kennisdeling en -ontwikkeling tussen de vijf academies plaatsvindt. De twee bestaande BUas-gebouwen openen zich meer naar hun omgeving. Publieke plekken in en rondom de gebouwen zijn in samenhang ontworpen en brengen studenten, bewoners en bezoekers nader tot elkaar. Er is altijd reuring. In de open ruimten hebben we daarom ook voorzien in geborgen zitjes voor wie zich daar even aan wil onttrekken.  
Met de onderwijscampus kreeg het voormalig Maria Mater Dei klooster een nieuwe toekomst. We voegden een park toe en deden nieuwe routes in de stad ontstaan. Om ruimte te maken voor veel groen, verplaatsten we de parkeerplaatsen naar de zijkanten van het terrein en ontmantelden we de weg tussen de gebouwen. Twee centrale assen voor voetgangers en fietsers benadrukken het formele campusgevoel, terwijl het park met glooiend groen, bomen, sportveld en wandelpaden een ontspannen sfeer heeft. Een fijne omgeving voor iedereen in Breda: om te picknicken, te wandelen of te sporten.