Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

The Olympic Amsterdam

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

Stedelijke gebieden worden steeds intensiever gebruikt. Dit vereist een verdere ontwikkeling van bestaande en nieuwe gebieden. Hoe werken publieke en private partijen hierin succesvol samen en hoe houden we rekening met de belangen van alle stakeholders? “Succesvol samenwerken in stedelijke gebieden”. Dat is waar het om draait. Zo ook bij de (her)ontwikkeling van The Olympic Amsterdam.
Waar in 1928 het Olympisch vuur voor het eerst brandde, laaide de vlam in 2020 opnieuw op tijdens de symbolische opening van dit gebied rondom het Olympisch Stadion. Met de oplevering van de voormalige Citroëngebouwen, Move en The Garage, rondt Bouwinvest een tijdperk af. Maar dit is tegelijkertijd ook een nieuw begin voor alle gebruikers van het gebied.
Voor Bouwinvest begon de transformatie van het gebied met de renovatie van het Olympisch Stadion, dat op 13 mei 2000 werd opgeleverd. Daarna volgden 412 appartementen in Het Kwartier (2004) en nog eens 100 woningen in het Noordblok (2016) met daaronder winkels en horeca op het eens zo troosteloze Stadionplein. Als sluitstuk werden de beide Citroëngebouwen (uit 1931 en 1962) getransformeerd tot multifunctionele, moderne gebouwen voor werk en ontspanning (2019). Deze gebouwen, die Bouwinvest allemaal in portefeuille heeft genomen, vormen samen met bestaande bouw en andere nieuwbouw in het gebied een nieuwe verblijfsbestemming in Amsterdam.
Deze transformatie toont goed aan hoe financieel rendement en maatschappelijk rendement hand in hand kunnen gaan. Het gaat ons niet om de afzonderlijke gebouwen, maar vooral om het creëren van een gebied waar mensen graag verblijven en elkaar kunnen ontmoeten. Hierbij is samenwerking tussen alle betrokken partijen uitermate belangrijk. Daarbij wordt vooral gekeken naar toegankelijkheid, duurzaamheid, en waardecreatie voor de lange termijn. Zodoende kunnen wij op de lange termijn stabiel rendement blijven realiseren voor onze klanten – pensioenfondsen en verzekeraars – zodat zij pensioenen kunnen blijven uitkeren.