Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

ACA-flats, Utrecht

Renovatie

Projectomschrijving

Gemeente, wijkprofessionals, bewoners en woningcorporaties hebben samen de handen ineengeslagen om de wijk Overvecht te herontwikkelen en te versterken. Woningcorporatie Mitros zet deze ‘Versnelling van Overvecht’ kracht bij door haar 10-hoog flats in Overvecht een kwalitatieve impuls en metamorfose te geven.

De flats uit de jaren ’60 zijn gebouwd volgens het Intervamsysteem, ontworpen en gefabriceerd door NV Intervam. De flats zijn opgebouwd uit geprefabriceerde betonnen elementen, met een herkenbaar betonnen grid als gevolg, waarin de kozijnen terug liggen. Het Intervamsysteem zorgt voor de nodige uitdagingen, zowel op het gebied van duurzaamheid als esthetiek. Om aan het duurzaamheidsvraagstuk te voldoen, om de woningen NOM-Ready te maken, moeten de koudebruggen worden ingepakt. Het gebruik van asbest en de vele staalankers in de gevel is hierbij een belemmering.

In een consortium van aannemer, energetische adviseurs, gevelbouwer, kozijnenproducent en architect is een op maat gemaakt gevelsysteem bedacht dat naadloos aansluit op het bestaande casco. De koudebruggen worden hiermee inpakt en de gevel is direct voorzien van een nieuwe, gemoderniseerde uitstraling. Dit systeem is toepasbaar op alle Intervam-flats in Overvecht.

De eerste flats waarbij dit systeem is toegepast, zijn de flats aan de Apollo- Centaurus- en Atlasdreef (ACA-dreven). De gevels zijn geïsoleerd en de woningen zijn overgegaan van een collectief warmtenet systeem naar een individuele warmte-afleverset. Groot onderhoud is uitgevoerd aan de badkamers, keukens en toiletten, trappenhuizen en portieken. Op het maaiveld is een doorbraak gemaakt aan de achterzijde voor een tweede entree, hierdoor kunnen bewoners voortaan vanuit het portiek direct gebruik maken van het park aan de binnenzijde.

De gevel is gemoderniseerd met onderhoudsarme bekleding. Bij het ontwerp van de gevel is getracht het bestaande grid terug te brengen in de detaillering, als een ode aan het Intervamsysteem. De ‘nieuwe jas’ van het gebouw vormt een warm welkom zijn voor huidige en nieuwe bewoners!