Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

De Zonnewijser, Amsterdam

Renovatie

Projectomschrijving

Het huidige rijksmonument aan de Herengracht 182 kent haar oorsprong in 1772. Het pand werd in opdracht van Jan Arnoud van Brienen, zoon van Willem van Brienen, gebouwd naar een ontwerp van de Belgsische architect Ludwig Friedrich Druck.

Het pand is nu bijna 250 jaar in gebruik en dat heeft zichtbare gebruik sporen als gevolg. Deze waren maar al te goed zichtbaar tijdens de aankoop door Harvest Vastgoed en Millten in 2013. Millten is verantwoordelijk geweest voor de renovatie van het pand. Met een grote duurzaamheidsambitie en in overleg met Bureau Monumenten en Archeologie heeft Millten het pand intensief gerenoveerd en ervoor gezorgd dat dit pand toekomstbestendig is en weer gebruikt kan worden als hoogwaardig kantoor.

De vele ingrijpende verbouwingen die het pand heeft doorstaan hebben een onoverzichtelijk en onsamenhangend geheel veroorzaakt. Onze visie was om het gebouw weer de luxe te laten uitstralen die ooit bedoeld was. Een luxe kantoorpand in deze tijd moet een esthetische waarde hebben, maar ook klimaatverantwoordelijk in gebruik genomen kunnen worden. Dit waren twee belangrijke uitgangspunten voor ons tijdens de renovatie.

De historische waarde van het pand speelt een fundamentele rol. Door onze nauwe samenwerking hebben we er alles aan kunnen doen om de charme intact te houden. Onder andere door de bestaande monumentale trap en de historische balzaal te behouden. De balzaal is gastheer geworden voor vergaderingen, evenementen, modetentoonstellingen of zelfs alleen als een indrukwekkende wachtkamer.

De Zonnewijser is sinds de zomer van 2019 het hoofdkantoor van Karl Lagerfeld. Framework Studio is verantwoordelijk voor het interieurontwerp. Door een intensieve samenwerking aan te gaan met Karl Lagerfeld en Framework Studio hebben we de afbouw van het gebouw kunnen integreren in het proces.