Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Lumion Amsterdam

Renovatie

Projectomschrijving

Het voormalige MTS-gebouw uit 1973 aan de Amsterdamse Vlaardingenlaan ontworpen door architect B.J. Ingwersen, is door atelier PRO getransformeerd tot het nieuwe onderkomen van Lumion, school voor mavo, havo en vwo. Door een combinatie van sloop, renovatie en nieuwbouw heeft dit gemeentelijk monument een tweede leven gekregen als de huisvesting voor de eerste Kunskapsskolan van Nederland.

Het hoge oudbouwdeel biedt plaats aan onder meer de bovenbouw. De verdiepingen die in de loop der jaren waren dichtgeslibd zijn weer geopend: rond leerpleinen zijn groepsruimten, spreekkamers en 'verwonderzalen' gesitueerd. Tussen de oudbouw en het nieuwe deel is een atrium gerealiseerd als centrale ontmoetingsplek. Hier bevinden zich de entrees en zijn alle schoolonderdelen eenvoudig te bereiken. Eyecatcher is de spectaculaire wenteltrap die alle onderbouwclusters ontsluit. In het nieuwe vijflaagse bouwdeel bevinden zich de onderbouwclusters. Elk cluster vormt een overzichtelijke, eigen plek binnen de school, die kleinschaligheid en aandacht en voor iedere leerling waarborgt.

De monumentale gevels zijn met respect up-to-date gemaakt. Enkel glas is vervangen door HR++ glas, waarbij de oude houten kozijnen zijn hergebruikt. Het beton is gereinigd, hersteld en waar mogelijk geïsoleerd. Voor de nieuwe delen is een afwijkend gevelmateriaal gekozen. Met een knipoog naar de ritmiek van de bestaande gevel heeft de nieuwbouw horizontale banden met een verticale geleding, uitgevoerd in custom-made geprofileerde aluminium beplating.

De onderwijsvisie van Lumion is gebaseerd op gepersonaliseerd onderwijs. Leerlingen hebben elk hun eigen leerweg. Ze bepalen hun eigen tempo en niveau en kiezen zelf waar en hoe zij leren. Dus weinig traditionele leslokalen maar een diversiteit aan werk- en leerplekken, speciaal ontwikkelde plekken voor specifieke leeractiviteiten, afhankelijk van de individuele behoefte. In het hele gebouw vind je plekken voor 5, 10, 30, 60 en 90 kinderen, waarbij elk element in de inrichting is doordacht.