Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Renovatie Wierdewoning, Leermens

Renovatie

Projectomschrijving

In opdracht van de bewoners maakte MINT Architecten het ontwerp voor de versterking en verbouwing van het karakteristieke woonhuis in Leermens.

De jarendertigwoning staat op de rand van de wierde, onder de bomen van de naastgelegen Donatuskerk en maakt onderdeel uit van het beschermde dorpsgezicht.

De bewoners hebben de versterkingsopgave voor hun beschadigde woning aangegrepen om hun woonwensen in de rigoureuze verbouwing, die nodig was voor de versterking, te integreren.

Samen met de opdrachtgever hebben we hun woning opnieuw uitgevonden. In het kader van toekomstbestendigheid heeft er een verschuiving van programma plaatsgevonden. Hierbij is binnen het bestaande volume op de begane grond een slaapkamer met badkamer geraliseerd. Een andere wens van de bewoners: het integreren van het schildersatelier in de woning heeft zijn plek op de verdieping gekregen.

De enige zichtbare ingreep aan de buitenzijde is de overhoekse dakkapel. Deze dakkapel vervangt de twee oude kleinere dakkappellen. De overhoekse dakkapel in combinatie met een grote vide zorgen voor een gevoel van overdaad aan ruimte en daglicht in de woning. Deze ingreep biedt de bewoners een spectaculair uitzicht op het Groninger landschap en haalt het noorderlicht in huis. Zo ontstaan de perfecte condities voor het schildersatelier op de verdieping.

Het verhaal van de versterking is als een zichtbare laag aan het woonhuis toegevoegd. De staalconstructie is op zorgvuldige wijze geïntegreerd in de woning. Op sommige plekken onzichtbaar in de wand, op andere plekken is de staalconstructie zwart geschilderd en maakt deze nadrukkelijk onderdeel uit van de ruimte.

De karakteristieke woning is aan de buitenzijde bijna ongewijzigd gebleven. Alleen de transparante overhoekse dakkapel verraadt iets van de grondige transformatie die er in dit huis heeft plaatsgevonden. De loftachtige plattegrond is als een maatpak voor de bewoners vormgegeven. De grote vide, het uitzicht en het daglicht geven deze kleine woning een groots gevoel.