Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

TechMed Centre - Universiteit Twente, Enschede

Renovatie

Projectomschrijving

Het nieuwe TechMed Centre is gevestigd in de voormalige proceshal van Chemische Technologie op de campus van de Universiteit Twente. De universiteit heeft besloten dit kenmerkende gebouw te behouden en middels een casco-renovatie om te vormen tot een modern en duurzaam onderwijsgebouw. Het Technisch Medisch Centrum is een innovatiecentrum dat de gezondheidszorg beïnvloedt door excellente onderzoeks-, innovatie- en onderwijsprogramma's. Het is uitgerust met state-of-the-art infrastructuur, variërend van onderzoekslaboratoria, preklinische testomgevingen, gesimuleerde ziekenhuisomgevingen en een modern onderwijslandschap.

Het grote centrale atrium is ingezet als ruimtelijke drager van het plan. De ruimte die oorspronkelijk bedoeld was voor grote technische opstellingen is nu het levendige hart van het gebouw worden. Om een duidelijke routing te realiseren is een nieuw trap- en tribune-element toegevoegd. De zijbeuken kunnen vrij worden ingericht met kantoorruimten, onderwijsruimten of onderzoeks- c.q. lab-ruimten door een modulair en flexibel inbouwpakket en installaties.

Bij de uitwerking is veel aandacht besteed aan het zichtbaar houden van de modulaire constructiewijze van het gebouw. De oorspronkelijke stalen gevels zijn vervangen door nieuwe geïsoleerde stalen exemplaren; de kenmerkende staalconstructie in de gevel kon in het zicht worden gelaten. De kopgevels van het atrium zijn aangepast waarbij is teruggegrepen op het oorspronkelijke maar nooit gerealiseerde ontwerp.
Aansluitend hierop is gekozen voor gekozen voor een duurzame installatie “in het zicht”: een laag temperatuursysteem met vloerverwarming/koeling en klimaatplafonds, aangesloten op de Koudecirkel van de UT. De imposante ronde kanalen van het ventilatiesysteem spelen een belangrijke rol in het architectonische beeld van het atrium: een expressie van techniek.

Het resultaat is een eigenzinnig, toegankelijk, open en modern gebouw op deze zeer prominente plaats aan het Onderzoek- en Onderwijsplein. De technische uitstraling en de lichte en open structuur ondersteunen de sfeer van “leading Innovation Hub” en dragen bij aan de herkenbaarheid van het TechMed Centre.

Mede inzenders
Opdrachtgever: University of Twente
Seupervisor campus: Peter Vermeulen
Architect: Team T, bestaande uit: Defesche Van den Putte archtiectuur en stedenbouw, Amsterdam en Bo.2 Rotterdam
Interieurontwerp: Buro Bogaarts, Amsterdam
Installatieadviseur: Arcadis, Rotterdam
Constructeur: Aronsohn, Rotterdam en Schreuders Bouwtechniek, Hengelo
Adviseur bouwfysica: Peutz, Zoetermeer
Projectmanagement / directievoering / toezicht: University of Twente, Campus & Facility Management, Centraal Bureau Bouwtoezicht (installaties) en BCC Bouwmanagement (bouwkundig)
Bouwkundig aannemer: Dura Vermeer Bouw Hengelo BV
Installateur W-techniek: HOMIJ Technische installaties bv, Groningen
Installateur E-techniek: BAM Bouw en Techniek - Regio Oost, Apeldoorn
Uitvoering vast meubilair: Intrema Interieurbouw, Enschede
Los meubilair: Rohde & Grahle, Amersfoort