Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Badhuis Bosdrift Hilversum

Transformatie

Projectomschrijving

Plan
Het oorspronkelijke door W.M. Dudok ontworpen badhuis kent een heldere structuur en symmetrische opzet. Eind jaren veertig is de capaciteit van het badhuis vergroot. Daartoe werden in de binnenplaats zestien extra douches gebouwd, de wachtkamers en de fietsenstallingen vergroot. Nadat het gebouw de functie als badhuis had verloren is het verbouwd. De oorspronkelijke heldere en symmetrische structuur is daarbij verloren gegaan.

Transformatie
De initiatiefnemers hebben als doel om het monument weer in ere te herstellen én het een duurzame invulling te geven. Door de functiewijziging naar wonen konden voorstaande doelstellingen verwezenlijkt worden. De oorspronkelijke heldere en symmetrische structuur is bij de transformatie weer teruggebracht. Daarnaast zijn de gesloopte daken van de fietsenstallingen weer herbouwd. De woningscheidende wand is niet-dragend uitgevoerd, waarmee de reversibiliteit ervan vergroot wordt.

Ook andere partijen hebben gekeken of het pand voor andere doeleinden gebruikt kon worden. Een struikelblok daarbij was de beperkte daglichttoetreding. Door het feit dat het een rijksmonument betrof waren ingrepen in de gevel zeer beperkt tot niet mogelijk. De sleutel tot succes in het plan van de initiatiefnemers was de ingreep om het daglicht weer in het gebouw te laten komen zoals dat vroeger ook zo was; namelijk via de binnenplaats (bleekveld) die nu overdekt is met een glazen kap.

Mede inzenders
Initiatief/opdrachtgevers: Paul & Marleen Hendriks; Bob Custers; Sjoerd Riedstra
Constructeur: Fundament Bouwadvies Laren
Installateur: Heuvelrug Techniek Utrecht
Aannemer: JVW Bouw Maartensdijk
Bouwfysica: CDC Amsterdam / Hilversum
Gevelreiniging: SMB Wervelreiniging Zwijndrecht
Asbestsanering en Sloop: AVA Diemen