Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

CPO De Getijden, Nijmegen

Transformatie

Projectomschrijving

Stichting de getijden is een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgevers) project in Nijmegen. De stichting werkt aan een haar eigen woonomgeving waarin 'wat goede buren voor elkaar doen' alle aandacht heeft. In overleg met de gemeente is een schoolgebouw gevonden en gekocht met als doel deze te herbestemmen tot 11 levensloopbestendige appartementen en 6 grondgebonden woningen op het terrein. Elk appartement is uniek in zijn indeling en daarom optimaal afgestemd op de wensen en en woonbehoeften van de bewoner.
De CPO groep denkt zelf na over duurzaamheidsmaatregelen, terreininrichting en gebruik van gemeenschappelijke ruimten.
De gevels van het schoolgebouw zijn minimaal aangetast, waardoor het gebouw en zijn oorspronkelijke karakter gewaarborgd blijft. Nieuwe cortenstalen balkons aan de voorzijde voor het schoolgebouw geven de woningen op de verdieping evenveel buitenruimten als die op de BG. De bestaande zoldervloer is deels verlaagd waardoor deze bruikbaar is gemaakt en op andere plaatsen is de zoldervloer verwijderd om zo optimaal zicht te bieden op de bestaande houten spanten en royale ruimtelijke appartementen zijn ontstaan.
Voor het schoolgebouw bevind zich een gezamenlijke besloten binnentuin waar de monumentale bomen gehandhaafd bleven op een plek die voorheen met allerlei opstallen dichtgeslibd was. Twee nieuwe poortgebouwen aan de straatzijde bieden de passant een beknopt zicht op tuin én schoolgebouw waardoor deze voor de stad zichtbaar blijft. Aan de achterzijde van het gebouw ligt, in de middagzon, een gezamenlijk pleintje. Het pleintje wordt geflankeerd door een oorspronkelijke gymzaal en drie geschakelde nieuwbouwwoningen. Een doorlopende band van afwisselend gesloten vlakken en glasvlakken verbind de balustrade van het schoolgebouw met de ramenband op de eerste verdieping van de nieuwbouwwoningen. Alle woningen hebben een eigen privé terras of balkon in een verdere semi openbare ruimte. Bergingen en fietsenstallingen zijn ondergebracht onder een begroeide 'bercaux' die tevens dienst doet als geluidsmuur voor de aangrenzende Albert Heijn.