Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Cultuurhuis Landgraaf

Transformatie

Projectomschrijving

Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide en fluit- en tambourcorps Sint Paulus vonden in de Heilige Familiekerk Lichtenberg te Landgraaf, die in 2017 aan de eredienst werd onttrokken, haar ideale nieuwe onderkomen voor voorstellingen, repetities en bijeenkomsten. Een bijzondere voorwaarde vormde het feit dat het project geheel door vrijwilligers, met beperkte budgetten en sponsoring moest kunnen worden gerealiseerd. Uiteindelijk zijn er dan ook 10.000 uur door vrijwilligers besteed aan de realisatie.

De nieuwe repetitieruimtes zijn als twee volumes ontworpen, die in de bestaande kerkzaal worden geplaatst en deze indelen in een grote zaal en lobby. Het volume van de grote repetitieruimte blijft optisch los van het plafond, terwijl de kleine repetitieruimte juist is opgetild, gedragen door de pui van hout en glas van de lobby. Deze laat ook de centrale as vrij, waardoor de ruimtelijkheid van de oorspronkelijke kerkzaal in ere blijft.

Het grootste deel van de tijd zijn alleen de repetitieruimtes in gebruik, samen met de lobby en de bar. Het concept van de nieuwe volumes wordt tevens energetisch ingezet: doordat deze repetitieruimtes als aparte, goed geïsoleerde en geklimatiseerde zalen zijn ontworpen, is er maar een klein deel van het oorspronkelijke volume van de kerk dat verwarmd en geventileerd moet worden.

De houten kerkbanken werden zorgvuldig gedemonteerd en geïnventariseerd, zodat het mooie massieve hout kon worden hergebruikt in de nieuwe functie van de kerk als cultuurhuis. Het ontwerp voor het nieuwe podium en de bar is gebaseerd op het beschikbare hout, vormgegeven als een “stapeling” van de massief houten planken. Via de sleuven van het podium wordt de kerk geklimatiseerd.