Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Fenix I, Rotterdam

Transformatie

Projectomschrijving

Met bijna 45.000 m2 mixed-use programma is op Katendrecht een uniek gebouw verrezen, dat niet alleen op architectonisch vlak een beeldbepalend icoon is voor Rotterdam, maar zeker ook op technisch gebied een groots werk genoemd kan worden.
Vanaf 2007 heeft de stad Rotterdam zich sterk gemaakt voor herstructurering en transformatie van de wijk Katendrecht. Het behoud van oude monumentale havengebouwen samen met het versterken van de naam Katendrecht bracht Heijmans tot de ontwikkeling van de loods Fenix I in 2009. In 2013 won Mei architects and planners de architectenselectie.

Uitgangspunt voor het ontwerp was, een nieuw volume toe te voegen dat driemaal zo groot was als de loods, waarin wonen, werken en ondernemen een plek zou krijgen – met behoud van de bestaande loods en karakteristieke uitstraling. Om de markt te kunnen bedienen werd flexibiliteit het sleutelwoord. Voorstel van Mei was het gebouw aan de Katendrechtzijde te verlagen tot 6 lagen en aan de Rijnhavenzijde juist te verhogen naar 10 lagen. Hierdoor voegt het gebouw zich aan deze zijde in de solide havenarchitectuur met een correlerende schaal. Aan de Katendrecht zijde is juist aansluiting gevonden met de maat en schaal van de 19e eeuwse stadswijk.

De voormalige loods bevat een mixed-use programma met kadewoningen, kantoorruimten gebaseerd op de loft typologie, een openbare parkeergarage, B&B, horeca en een uitgebreid cultuur cluster.
Door de bestaande monumentale Fenixloods uit 1922 heen is een immense stalen tafelconstructie geplaatst van circa één miljoen kilo staal. Daarboven is een nieuw betonnen volume gebouwd met 214 loftappartementen, variërend van 40 tot 300 m2. Deze lofts zijn volledig naar wens van de kopers in grootte samengesteld, ingedeeld en in sommige gevallen middels een vide over twee woonlagen verdeeld. Dit loft concept met grote mate van flexibiliteit en kopersinvloeden is op deze schaal een uniek concept in Europa.