Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Nieuwe ontvangst Trippenhuiscomplex (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen), Amsterdam

Transformatie

Projectomschrijving

Het Trippenhuis maakt deel uit van een complex van meerdere gebouwen en werd tussen 1660 en 1662 gebouwd voor de broers Louis en Hendrick Trip, rijke handelaars in wapens en munitie. Het ontwerp is van Justus Vingboons. Sinds 1812 is de Koninklijke Neder-landse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gehuisvest in het Trippenhuis en biedt het complex ruimte aan medewerkers en gasten.

De ruimtelijke indeling van het Trippenhuis wordt gekenmerkt door een structuur van zalen en kamers langs de gevels. Deze zalen, zoals de Rembrandt Zaal - waar de Nachtwacht ooit hing - worden gedefinieerd door hun gebruik, proportie, wandafwerking en plafond-decoratie. In het nieuwe gedeelte van het complex keren ontwerpmotieven uit het histo-risch gebouw op eigentijdse wijze terug. Nieuwe voorzieningen, ondersteunende facilitei-ten en alle techniek zijn naadloos in het ontwerp ingepast.

De gevels aan de straatkant en het binnenhof zijn bekleed met gegoten, bronzen panelen; een verwijzing naar de 'metaalhandel' van de oorspronkelijke bewoners. De nieuwe, goed zichtbare ontvangst en het vernieuwde auditorium stellen de KNAW in staat hun verande-rende rol in de samenleving opnieuw vorm te geven met een uitnodigend en representatief ‘gezicht’ naar de stad.

Mede inzenders
Opdrachtgever aanbesteding: Rijksvastgoedbedrijf
Opdrachtgever bouwopdracht: Rijksvastgoedbedrijf
Architectuur: Office Winhov en HOEK architectuur & restauratie
Interieur: Office Winhov
Kunst: Evi Vingerling
Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee
Installaties: Aprin (E-installaties); Lte (W-installaties)
Bouwfysica: Cauberg Huygen / DPA
Overig advies: Archisupport, Theateradvies
Aannemer: Schakel & Schrale (bouwkundig); Koninklijke BAM Groep (installaties)