Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Park Hoog Oostduin, Den Haag

Transformatie

Projectomschrijving

Park Hoog Oostduin betreft transformatie van het voormalige Shell-kantoor aan de Oostduinlaan in Den Haag tot modern appartementencomplex. Het ensemble bevat nu zo’n 230 woningen van verschillende typen en grootten in het hogere segment.

Het bestond uit een nogal gesloten opstelling van een fors bemeten hoogbouwvolume met direct haaks daarop een lager bouwblok. Het lagere bouwblok is afgebroken en op de bestaande fundering vervangen door een nieuw, veel kleinschaliger. Hierdoor bestaat nu ruimte tussen de volumes en is het complex meer betrokken op het naastgelegen park en landgoed Oostduin-Arendsdorp.

In de hoogbouw zijn hoogwaardige woningen verkregen middels een ‘benadering vanuit de binnenkant’. Dat betekent dat minimaal is gehakt en gebroken om het nieuwe programma op te leggen, maar zorgvuldig en doordacht is gepuzzeld om het nieuwe programma in te passen. Bestaande kenmerken als de fijnmazige constructie zijn daarbij zoveel mogelijk benut. Zo volledig mogelijk hergebruik van de bestaande hoedanigheden heeft gemaakt dat met een minimum aan ingrepen efficiënt en doelmatig een maximum aan mogelijkheden is gerealiseerd, terwijl de karakteristieke aard van het complex gerespecteerd is.

De hoogbouwwoningen liggen in langsrichting aan de gevels, aan weerszijden van de bestaande kern- en verkeersstrook, die vides heeft gekregen en de woningen ook ontsluit. Aan de entreekant heeft het volume een uitbreiding gekregen met balkons en vergrotingen van de achtergelegen woonkamers. Aan de zeezijde zijn binnen de contouren van de bestaande bouw loggia’s als buitenruimte opgenomen en is de gevelindeling losser. De constructieve kopgevels van Franse kalksteen zijn geheel behouden, net als de karakteristieke entreeluifel.

Ook het terrein heeft een opwaardering ondergaan. Op de bestaande parkeerkelder is een tweede parkeerlaag gerealiseerd ter vervanging van de oorspronkelijke parkeerplaats op het maaiveld, die een onaangenaam aanzicht bood. Bovenop de parkeerkelder is een groen en landschappelijk dakpark gerealiseerd dat het gevoel van ‘wonen in het groen versterkt.

Mede inzenders
opdrachtgever: OD75 b.v.
hoofdaannemer: Züblin
landschapsontwerp: Karres en Brands
belegger en eigenaar in de huurwoningen: Bouwinvest
constructies: IMd Raadgevende Ingenieurs
bouwfysica en duurzaamheid: DGMR Bouw b.v.
e&w-installaties: Technion
advies hergebruik materialen: Repurpose