Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Voormalig warenhuis Vroom & Dreesmann, Amsterdam

Transformatie

Projectomschrijving

Het ontrafelen van het voormalige warenhuis Vroom & Dreesmann Kalverstraat/Rokin, Amsterdam

Het historische warenhuis van Vroom & Dreesmann vormt een baken voor het centrum van Amsterdam. Het complex bestaat uit een samenstelling van verschillende gebouwen en werd in de afgelopen honderd jaar meerdere keren verbouwd.

Het voornaamste deel van het complex is het voormalig warenhuis dat in 1912 werd ontworpen door de architect Francois Caron en ingrijpend verbouwd in de jaren ’30 door de Amsterdamse School architect Jan Kuijt. Het tweede deel van het complex bestaat uit de achttiende-eeuwse pakhuizen aan het Rokin en het negentiende-eeuwse gebouw van Jacot en Oldewelt aan de Kalverstraat, waar La Place zich in gevestigd heeft.

Het ontwerp voor het V&D complex past in een traditie van kritische reconstructie. De individuele gebouwen hebben door de jaren heen hun eigen karakter verloren. Alle ingrepen van Office Winhov dienen ter versterking van de karakteristiek van de oorspronkelijke gebouwen en het zichtbaar maken van de verschillende tijdslagen. Zo zijn historische waardevolle elementen zoals de stalen vliesgevel gereconstrueerd en is de historische St. Jorissteeg teruggebracht als verbinding tussen het Rokin en de Kalverstraat waardoor het publieke domein is versterkt.