Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

AZC Maastricht

Transformatie

Projectomschrijving

Transformatie van werkgebouw naar woongebouw
Na een architectenselectie heeft BUROBEB de opdracht verkregen voor het ontwerp van het nieuwe AZC te Maastricht, nabij de Noorderbrug langs de Maas.  Het AZC gaat 650 bewoners huisvesten. De opdracht bestond uit de transformatie en renovatie van een gemeentelijk monument, het voormalige PLEM-gebouw en uit nieuwbouw van 38 gasloze woningen. De nieuwe opvanglocatie aan de François de Veijestraat, is in juni 2020 in gebruik genomen.

In het voormalig PLEM gebouw komen 45 wooneenheden (appartementen voor 6 tot 8 bewoners) en daarnaast gemeenschappelijke ruimten zoals was- en droogruimten, kantoren, leslokalen, een recreatieruimte, activiteitenruimten en medische zorg. Voor de renovatie en transformatie is het PLEM-kantoor vrijwel helemaal gestript en van asbest-onderdelen ontdaan.  Omdat het gebouw een modern monument is, zijn alle nieuwe invullingen in principe weer demontabel. In verband met eventuele toekomstige indelingswijzigingen zijn de verdiepingen opnieuw ingedeeld met metalstud binnenwanden.
De buitengevel is van geïsoleerd gevelstucwerk -en voorzien van nieuwe metalen kozijnen met zonwerend glas. Verder zijn er zo veel mogelijk bestaande afwerkingen en details in het gebouw  bewaard of opnieuw aangebracht.
Uitgangspunt voor het ontwerp was om het oorspronkelijke karakter van het gebouw zo min mogelijk aan te tasten en de huidige verrommeling in en aan de gevel te vermijden na restauratie. Het gehele gebouw is in de lichtgrijze kleur teruggebracht. De nieuwe verdiepingshoge en kantoorbrede glazen gevelpuien, aangebracht in de betonnen gevel structuur refereren aan de oorspronkelijke puien met een compositie van stijlen, dorpels en te openen ramen. Ondanks dat er nu om de 1.80 meter of 3.60 meter een binnenwand aansluit op het buitengevelkozijn. Ten behoeve van de aansluiting van een binnenwand op de gevel pui is een speciaal verdieping hoog  antracietkleurig stalen wand-aansluitprofiel ontworpen met de vereiste geluidwerende en brandwerende kwaliteit. In het gevelbeeld zijn daardoor de wandaansluitingen op de tussenstijlen niet waarneembaar.