Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Veilige Veste 2.0, Capelle aan den IJssel

Transformatie

Projectomschrijving

Droom wordt werkelijkheid met Veilige Veste 2.0

Een verouderd kantoorgebouw in Capelle aan den IJssel is getransformeerd tot een duurzaam opvanghuis voor slachtoffers van eergerelateerd geweld. Stichting Fier heeft hiermee haar tweede Veilige Veste gerealiseerd: een veilig en aantrekkelijk gebouw, waar de slachtoffers niet weggestopt hoeven te worden.

Een tweede Veilige Veste is voor Fier een droom die uit komt. In 2012 is de eerste Veilige Veste in Leeuwarden gerealiseerd. De noodzaak van deze tweede Veilige Veste in de Randstad is enorm, er staan voortdurend vrouwen op de wachtlijst.

In de Veilige Veste komt alle hulp die Fier biedt samen. De organisatie biedt crisisopvang en de vrouwen wonen hier beschermd of begeleid. Alles is gericht om hen een nieuwe toekomst te geven. En dat is wat het nieuwe gebouw wil zeggen: De vrouwen weer laten stralen als een diamant. Dit komt naar voren op de gevel in een ruitvormig patroon, de beeldtaal is in de wijde omgeving zichtbaar: wij hoeven ons niet langer te verstoppen!

Het kantoorgebouw uit de jaren 80 stond leeg. Het was niet meer geschikt voor zijn functie. Transformatie naar een woongebouw was op deze plek onmogelijk. De komst van Fier is van grote meerwaarde voor de plek. Het was constructief mogelijk een extra verdieping te plaatsen, wat in het ontwerp niet meer opvalt, omdat er ook een hele nieuwe gevel voor is geplaatst. Op de begane grond achter de houten gevel bevinden zich de publiekere functies. Boven wordt gewoond. Daar tussen bevinden zich de kantoren van Fier en CKM als buffer.

Het is echt een gebouw ontworpen voor de behoefte van de gebruikers, met een plezierige lichte sfeer van binnen en functioneel in ontwerp. De omheinde tuin is een onderdeel van het gebouw zelf, deze buitenruimte geeft veel ruimte voor groen. Veilig afgesloten zodat de bewoners met een gerust hart naar buiten kunnen.