Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Parelmoerwijk, Den Haag

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

De wijk Moerwijk te Den Haag is herkenbaar als wederopbouwgebied met sporen van vooroorlogse architectuur en stedenbouw ontworpen door Dudok. Doordat de architectuur in slechte staat is, worden de gebouwen aan deelgebied de Ulenpasstraat gesloopt. De architectuur wordt op een historiserende manier teruggebouwd en met de nieuwe plaatsing van de blokken wordt de stedenbouw van de originele plannen van Dudok versterkt.

 

Stedenbouwkundig vormt de Ulenpasstraat een ensemble die in driedeling en metselwerk op gebouwniveau eenheid kent. Binnen de Ulenpasstraat worden twee bestaande gebieden gegroepeerd die herkenbaar zijn door dakvorm. De blokken grenzend aan de Ulenpasstraat herleiden daarom naar deze gebieden en specificeren in dakvorm en detail naar het achtergebied. 

 

Het nieuwe ontwerp van de appartementengebouwen bevat oude systematiek en kenmerkende architectonische elementen van Dudok die op eigentijdse manier zijn geïnterpreteerd en vertaald. Typisch voor Dudok is de duidelijke driedeling in het gebouw met begane grond, middendeel en bekroning. Deze wordt vertaald in het nieuwe ontwerp door een hoge plint die zowel praktisch als esthetisch verantwoord is.

We brengen met de witte kaders rondom de loggia’s de typerende Dudok ritmiek en groepering van gevelonderdelen terug. De kleurstelling van het metselwerk is typisch Dudok geel. De witte steen onder de dakrand benadrukt de bekroning van het gebouw.

De appartementengebouwen verspringen van elkaar waardoor de kopgevels markanter zijn vanaf de hoofdstraat. De kopgevels hebben met ronde lichtornamenten een kenmerkend Dudok signatuur die ’s avonds een baken vormt.

Bergingen zijn in de woningen opgelost zodat er geen losse bergingen in de plint gemaakt worden. Hierdoor ontstaan er geen blinde gevels en wordt de levendigheid van de straat versterkt.
Het wonen is op het water georiënteerd en heeft een sterke relatie tussen interieur en exterieur. Detaillering van ramen versterken dit principe doordat de draaiende vierkante delen van de kozijnen zichtlijnen creëert vanaf sta- en zithoogte.