Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

De Vyzel, Amsterdam

Renovatie

Projectomschrijving

De Vyzel is gebouwd kort na de tweede wereldoorlog. Alhoewel het pand geen monument is, wordt het wel gewaardeerd als een monumentwaardig bouwwerk. Daarmee aan ons de uitdaging om het aanzicht te behouden.

Met de locatie in het hartje van Amsterdam, is De Vyzel altijd een gewilde kantoorlocatie geweest. Door het vertrekken van zittende huurders ontstond er ruimte om het pand een verbeteringsslag te geven.

We hebben daarom de ambitie opgesteld om van het gebouw weer een hoogwaardig kantoor te maken, zowel in verschijningsvorm, gebruik, functionaliteit en energieprestatie. Naast de functionele en esthetische aanpassingen aan het pand, is besloten het pand ook op te waarderen naar energielabel A en het gebouw vrij van gas te maken, om zo klaar te zijn voor de duurzaamheidsvereisten van 2030.

Om de entree gastvrijer en vriendelijker te maken hebben we de ingang beter zichtbaar gemaakt vanaf de straatzijde. Dit hebben we gedaan door de toegangsdeur dichter naar de straat te brengen en het geheel lichter en transparanter te maken. De arcade is in ere hersteld met nieuw schilderwerk, hiermee is de oorspronkelijke eenvoud van het pand weer teruggebracht. Met het plaatsen van extra verlichting krijgt het gebouw en prettige en lichte uitstraling. Eenmaal binnen is de entreehal verruimd en voorzien van een nieuw en veel lichter interieur.

De grootste uitdaging bij dit project zat in het upgraden van de gevel. De kozijnen in het pand zijn erg typerend voor de uitstraling en herkenbaarheid van De Vyzel. Daarom hebben wij deze te behouden, maar wel gemoderniseerd. Zo zijn de bestaande kozijnen voorzien van HR++ beglazing zodat ze bijdragen aan de verduurzaming van het pand. Alleen de beglazing aanpassen was niet voldoende om het A-label te behalen. Daarom is daarnaast alle verlichting vervangen voor LED en zijn de mechanische installaties vervangen voor duurzame alternatieven.