Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

HQ Lieven de Key, Amsterdam

Renovatie

Projectomschrijving

Studioninedots heeft het bestaande kantoor van woningbouwvereniging Lieven de Key in Amsterdam getransformeerd tot een duurzaam, toekomstbestendig hoofdkantoor gericht op samenwerken, ontmoeten en leren. Het moment van noodzakelijk onderhoud is aangegrepen om het kantoor aan de Hoogte Kadijk te verbeteren en opnieuw in te delen. De drie bestaande gebouwen zijn gerestaureerd, gerenoveerd en met elkaar verbonden.

 

Het concept van verbinding was een integraal onderdeel van het ontwerp. Lieven de Key intensiveert haar stedelijke en sociale identiteit door collega's te verenigen in een kantoor dat net zo functioneert als de omliggende stad: een verscheidenheid aan karakteristieke plekken en sferen, divers en intensief gebruik, verleidelijk voor verschillende groepen, vooruitstrevend qua flexibiliteit en circulariteit, met een duidelijke positie in de omgeving en soms ronduit verrassend.

 

Op straatniveau is de aaneengesloten structuur van betonnen kaders, open of met glazen gevels de verbindende lijn tussen de drie bouwdelen en het binnenterrein. De transparante uitstraling nodigt uit tot binnenkomen, waar werknemers, bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten.

Daarnaast is op de plek van de oude parkeergarage een nieuwe tuin gesitueerd, welke visueel prominent aanwezig is vanaf de Nieuwe Vaart en de werkplekken aan de binnenzijde.

De vergrote ramen geven een uitnodigend karakter aan het restaurant op de begane grond, de tuin en het met planten gevulde atrium.

 

Het hart van het hoge atrium bestaat uit een dubbele trap met split level bordessen waar collega's elkaar kunnen ontmoeten tussen de verdiepingen. De beplanting volgt de trapleuning helemaal tot boven. De zogenoemde “groene long” van het complex verbindt de gebouwelementen en de verdiepingen. Het stimuleert beweging en interactie tussen de verschillende afdelingen en draagt bij aan een gezonde werkomgeving.

In plaats van materialen toe te voegen, is er bij het ontwerp juist gestreefd naar zoveel mogelijk materialen weg te halen. Hierdoor ontstond meer openheid, meer vrije hoogtes en meer transparantie.