Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Area51, Eindhoven

Transformatie

Projectomschrijving

Binnen de gebiedstransformatie van Strijp-S heeft gebouw SEU als placemaker gefungeerd voor meer dan 10 jaar. De tijdelijke functie heeft de Urban Culture in Eindhoven op de kaart gezet. Het gebouw stond op de slooplijst, maar de functie was niet weg te denken. Trudo, Gemeente Eindhoven en Stichting Area51 hebben de samenwerking opgezocht en ervoor gezorgd dat de functie kon blijven. Om de toekomstbestendige Urban Hotspot te zijn was er behalve fysieke ingrepen tegelijkertijd een sterkere bundeling van functies en een beter exploitatiemodel nodig. Deze fysieke en organisatorische slag komen beide tot uitdrukking in het nieuwe Area51.

Voor behoud van het gebouw heeft Trudo gevel- en dakonderhoud uitgevoerd, zijn de gevels geopend, is asbest gesaneerd, is de brandveiligheid verbeterd en heeft er een verduurzamingsslag plaatsgevonden. Stichting Area51 heeft de indeling binnen geoptimaliseerd, het gebouw toegankelijk gemaakt voor minder valide en meer ruimtes gecreëerd door bijvoorbeeld de kelder bruikbaar te maken.

De verbouwing van SEU heeft van een gesloten, introvert, gebouw voor enkele specifieke gebruikers een letterlijk open en transparant gebouw gemaakt dat zowel voor de gebruikers van de Urban Culture toegankelijk is maar zich ook opent voor de toevallige bezoeker om te kijken, een drankje te pakken en geïnspireerd te raken. Het gebouw is vanaf de vroege ochtend tot de late avond geopend. Externe partijen weten Area51 te vinden voor onder andere vergaderingen, teambuilding, sport en borrels. Als laatste sluit er ook nog een horecapartij aan die verbinding zoekt met de Urban Culture en tegelijkertijd voor leven zorgt aan het Ketelhuisplein. 

Door een nieuwe fase voor Area51 mogelijk te maken is de expertise van vele jaren als hotspot van de Urban Sport Scene niet verloren gegaan. Het andere resultaat is de bruisende plek die Area51 inneemt op Strijp-S en die ook weer aanjager zal zijn.