Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

MFA 't Gasthoes, Horst

Transformatie

Projectomschrijving

Bij de transformatie van MFA ’t Gasthoes in Horst zijn de gevels van het oorspronkelijke ziekenhuis van begin 1900 behouden en zijn de, in de jaren 80 toegevoegde, trappen en insteekvloeren verwijderd. Het doel van de transformatie was om er een multifunctionele accommodatie van te maken die fungeert als een cultureel ontmoetingscentrum.

Het gebouw is met en voor de bevolking van Horst gemaakt, met lokale partijen. De trots en de duurzame, sociale binding met het gebouw zijn enorm. Van leven tot dood is dit een gebouw met een ziel, dat midden in de samenleving stond en weer opnieuw die positie inneemt.

Vóór de transformatie was het gebouw erg ontoegankelijk door de doorgaande weg voor het gebouw en de hoge trap die genomen moest worden om de entree te bereiken. Nu is er een autovrij plein en een drempelloze, transparante entree. Hierdoor is ‘t Gasthoes echt een toegankelijk en centraal cultureel ontmoetingspunt in de dorpskern geworden. Het hele centrum van Horst wordt nu opgespannen tussen het gemeentehuis en ‘t Gasthoes, waar het zwaartepunt voorheen vooral bij het gemeentehuis lag en richting het Gasthoes uitdoofde. Hierdoor hebben zowel ‘t Gasthoes als ook het centrum een sterkere positie gekregen in de omgeving. Het centrumgebied is daardoor groter, krachtiger en meer divers geworden.

Tijdens de transformatie is het gebouw volledig nageïsoleerd en heeft de gasaansluiting plaatsgemaakt voor een all-electric installatie. In het gebouw troffen we nog enkele waardevolle elementen aan die we graag een 2e leven wilde geven, zoals balustrades, tegelwerk, glas-in-lood en meubilair.

De oorspronkelijke elementen die in het interieur nog aanwezig waren, hebben we zoveel mogelijk behouden en als inspiratiebron gebruikt voor het ontwerp van het interieur. Door dit nieuwe interieur, met dus zowel moderne als nostalgische kenmerken, spreekt het gebouw een zeer breed publiek aan en voelt iedereen zich hier thuis.