Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

RAADhuis, Schijndel

Transformatie

Projectomschrijving

Aan de markt in Schijndel is het voormalige gemeentehuis getransformeerd tot een open en toegankelijk publiek gebouw waarin de kunstcollectie van de gemeente en de bibliotheek zijn ondergebracht: Het RAADhuis.

De fusie van de gemeenten Schijndel, Veghel en Sint- Oedenrode tot de gemeente Meierijstad maakte dat het gemeentehuis aan de Markt in Schijndel zijn functie verloor. De gemeente wilde van het statige gebouw een laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke nieuwe plek in Schijndel maken. Een open en flexibel gebouw waar kruisbestuiving en menging van functies gestimuleerd zouden worden. Daarnaast moest het gebouw verduurzaamd worden.

Naast de herbestemming tot bibliotheek en kunstcollectie kregen ook het Toeristisch Informatiepunt, Burgerzaken en het klantcontactcentrum van de gemeente er een plek. Mensen komen er om te werken, af te spreken, een boek te lenen en kunst te kijken. Het is echter geen museum. De collectie bevindt zich door het hele gebouw en is verweven met de bibliotheek. Aan de hand van een interactieve route door het gebouw maken de bezoekers kennis met de zeer diverse kunstvoorwerpen en schilderijen.

Het oorspronkelijke ontwerp uit 1959 is van de Amersfoortse architect J.C. van Buijtenen. Het werd opgeleverd in 1961.
Door een ingenieuze verlaging van de voormalige trouwzaal op de bel-etage tot het niveau van het maaiveld ontstond een dubbelhoge ruimte voor het leescafé en een entree zonder drempels aan deze kant. Binnen leverde het een split-level op waarmee de bel-etage en het souterrain met elkaar verbonden werden en er weer licht binnenkwam.

Aan de marktzijde brachten we juist de voormalige trap naar de beletage terug. Een trap waar veel mensen nog herinneringen aan hadden, door bezoek aan het gemeentehuis of omdat hun trouwfoto daar gemaakt is. Ook hier kunnen mensen nu het gebouw weer binnentreden, en daarmee is er geen voor- of achterkant meer.

Mede inzenders: Gemeente Meierijstad, Fringe works, Huisman en Van Muijen, Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders B.V., Duinzand, Designwolf, Room for food, Tom Verheijen, 4advies, Hazenberg bouw/Nico de Bont, Omega Installatie Techniek, Van Dijnsen, TLU landschapsarchitecten