Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Sport bso Den Dries, Tilburg

Transformatie

Projectomschrijving

Kinderstad uit Tilburg heeft een voormalig tennispaviljoen met een deel van het omliggende terrein aangekocht van de gemeente Valkenswaard. Basisschool kinderen kunnen er buiten schooltijd terecht en kunnen daarbij ook gebruik maken van de faciliteiten van de sportverenigingen op het aangrenzende Sportpark Den Dries. De bso biedt op het eigen terrein ook activiteiten aan, zowel binnen als buiten.

Aanvankelijk zou het oude paviljoen gesloopt worden. Het gebouw was zeer specifiek ontworpen voor de tennis vereniging met een grote kantine die geheel gericht was op de tennisbanen er omheen en had een onopvallende entree aan de andere kant. Het gebouw stond qua oriëntatie voor het nieuwe gebruik a.h.w. verkeerd om. Bovendien was het te klein.

Deze tekortkomingen van het pand zijn door één nieuwe ingreep teniet gedaan. Het schuin oplopende dak heeft in tegenovergestelde richting een dakopbouw gekregen, die extra ruimte creëert op de verdieping en tegelijkertijd het gebouw met een groot gebaar opent naar de voorkant. Door een lichtstraat te maken waar de nieuwe dakopbouw het oude dak ontmoet, kon de gevel naar de tennisbanen toe relatief dicht worden uitgevoerd. Daarmee wordt de omkering extra manifest.

De bestaande gebouw structuur is zoveel mogelijk gehandhaafd en hergebruikt. De gevels zijn geïsoleerd en ingepakt met planken waarvan het oppervlak is ingebrand; een oude Japanse techniek om hout te verduurzamen. Het dak is geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen en mos/sedum. Het gebouw is van het gas af en wordt verwarmd met een lucht-lucht warmtepomp.

Van de bestaande terreinbegroeiing is een oude bomenrij getransformeerd tot een “low rope” klimparcours. Gebouw en terrein gaan naadloos in elkaar over: De schuine lijn van het dak is aan één kant bijna tot op het maaiveld doorgetrokken en doet dienst als de startplek voor een pumptrack.