Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Renovatie Het Breed

Renovatie
Gerenoveerde gevel. Beeld is behouden gebleven

Projectomschrijving

Wooncomplex Het Breed in Amsterdam-Noord, ook bekend als het Plan Van Gool, is ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd. Het Breed bestaat uit middelhoge woonblokken van vijf woonlagen midden in het groen. De wijk is gebouwd in een tijd waarin functiescheiding gebruikelijk was. De woonfunctie domineert dan ook in Het Breed. Verder vinden we er nog enkele bedrijfsruimten en collectieve ruimten. De Architekten Cie. heeft het ontwerp en het advies voor het renovatieproject geleverd. Het is een van de grootste woningrenovatieprojecten van Nederland. Met behoud van de kenmerkende architectuur werden 1138 woningen en 40 atelier- bedrijfsruimtes gerenoveerd. Ook de gevels en galerijen kregen een opknapbeurt. Samen met energiezuinige maatregelen kan Het Breed weer jaren mee.

Doelstelling

Doelstelling was het in stand houden van de woonwijk Het Breed ontworpen door Frans van Gool rond 1970. Door de gevels en galerijen een opknapbeurt te geven samen met energiezuinige maatregelen kan het Breed weer jaren mee.

Hoofdlijnen van het programma van eisen

- Verbetering van isolatie van de gevels, daken, bergingen en verwarming elementen (radiatoren) in de woning.
- Vernieuwing van ketelhuizen, leidingtravé en plafonds op de galerij en begane grond.
- Verwijdering asbest
- Glazen wassen van binnenuit
- Opknappen trappehuizen en portieken
- Afsluiten van de galerij thv het maaiveld.

Resultaten tot nu toe

Met de oplevering van 1176 woningen is in voorjaar 2016 één van de grootste renovatieprojecten in Europa afgesloten. De werkzaamheden waren niet alleen cosmetisch maar ook gericht duurzaamheid (nieuwe verwarming en isolerende pui) en veiligheid (gesloten trappenhuizen en camera's).

Functies vóór de ingreep
Wonen

Functies na de ingreep
Wonen