NIEUWS

< Terug naar NIEUWS adam-toren

Amsterdam en Nijmegen grote winnaars NRP Gulden Feniks 2017!

Op 5 juli jl. heeft de jury van NRP Gulden Feniks in DeFabrique in Utrecht de winnaars van NRP Gulden Feniks 2017 bekend gemaakt. A’DAM Toren in Amsterdam (Transformatie), Tandheelkunde Radboud Universiteit te Nijmegen (Renovatie) en Nijmegen Omarmt de Waal (Gebiedstransformatie) werden uitgeroepen tot winnaars. Ru Paré werd unaniem als winnaar gekozen in de extra prijscategorie LOW BUDGET, HIGH IMPACT. Opvallend is dat de prijzen dit jaar verdeeld werden tussen Amsterdam en Nijmegen.

GEBIEDSTRANSFORMATIE

Nijmegen Omarmt de Waal was de absolute winnaar in de categorie Gebiedstransformatie. “De maatschappelijke impact van Nijmegen omarmt de Waal is enorm. Het is een fantastisch voorbeeld van hoe je klimaatproblematiek kunt aanwenden voor stadsvernieuwing. Nijmegen heeft de Waal weer in haar hart gesloten”, stelt de jury. De andere genomineerde in deze categorie was het CHV Terrein (Veghel).
 

TRANSFORMATIE

In de categorie Transformatie was de A’DAM Toren de uitgesproken winnaar. De voormalige Shell-toren in Amsterdam-Noord werd getransformeerd tot toegankelijk en dynamisch icoon van Amsterdam. “Een stralend baken aan het IJ”, vindt de jury. De jury vindt ook unaniem dat de transformatie van de voormalige Shell-toren een aansprekend voorbeeld is van hoe je met doortastende initiatieven meerwaarde kunt geven aan een bestaand gebouw met uitstraling op de omgeving. B.Amsterdam (Amsterdam), W Hotel Bank (Amsterdam) en Lumière Cinema(Maastricht) waren de overige genomineerde projecten voor Transformatie.
 

RENOVATIE

De renovatie van het Tandheelkundegebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen werd gekroond tot beste renovatieproject. “De renovatie van Tandheelkunde is buitengewoon knap en straalt echt vakmanschap uit. De brutalistische betonarchitectuur heeft een nieuwe kwaliteit gekregen. Bovendien toont de renovatie in alle aspecten dat de opdrachtgever en architect elkaar met hun lef en visie prachtig hebben aangevuld.” De andere genomineerde projecten in de categorie Renovatie: Flat met Toekomst (Utrecht), Alliantie HQ (Hilversum) en de renovatie van Het Breed (Amsterdam).
 

LOW BUDGET HIGH IMPACT

De jury, dit jaar voor het laatst onder leiding van Karin Laglas, wees met veel plezier Ru Paré Community in Amsterdam aan als winnaar van de extra prijs Low Budget, High Impact.  “Als je maar heel weinig middelen hebt, kom je misschien wel tot betere resultaten”, zo stelt de jury. “De Ru Paré Community is hiervan een klinkend voorbeeld. Alle architecten zouden een voorbeeld mogen nemen aan wat BETA office for Architecture en strateeg elisabethboersma PLANB hier tot stand heeft gebracht”, betoogt de jury.
 

PRIJS OM VAN TE LEREN

NRP reikt ieder jaar de NRP Gulden Feniks prijzen uit aan de beste en meest innovatie renovatie- en (gebieds)transformatieprojecten van Nederland. NRP Gulden Feniks is meer dan alleen een felbegeerde prijs. Het is vooral een prijs om van te leren. Ieder jaar worden daarom de inzendingen geanalyseerd en trends in de renovatie- en transformatiesector waargenomen.

Dat het belangrijk is om verder de kijken dan de winnende projecten werd ook dit jaar bevestigd. Zo viel op dat veel corporaties nu echt stappen zetten bij het grondig verduurzamen van hun gestapelde bezit. Experiment wordt niet geschuwd en bewoners kunnen tijdens de renovaties vrijwel altijd in hun woning blijven. Dat energetisch renoveren van portieketageflats niet ten koste hoeft te gaan van de oorspronkelijke kwaliteit maar deze juist kan terugbrengen is misschien wel de grootste winst die de inzendingen dit jaar tonen.

Energetisch renoveren is ondertussen de norm, de uitdaging ligt nu bij het ontwikkelen van renovatieconcepten die in de breedte toepasbaar zijn en echt kunnen worden opgeschaald bij de noodzakelijke verduurzaming van de bestaande woningbouw.
 

MAGAZINE

NRP feliciteert alle winnaars en betrokken partijen met deze fantastische prestatie! Alle inzendingen voor NRP Gulden Feniks 2017 zijn te bekijken op de website: nrpguldenfeniks.nl.Hier is ook het NRP Gulden Feniks Jaarmagazine 2017 met daarin niet alleen de winnaars, genomineerden en overige inzendingen, maar ook het volledige juryrapport, de analyse en interessante artikelen te bestellen.